Menu Zavřít

Brexitáři slibovali lidem více peněz. Už nyní Britové přišli za rok o týdenní plat

8. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Před referendem o odchodu Spojeného království z bruselského svazku jeho zastánci argumentovali tím, že všichni Britové budou z opuštění EU finančně profitovat. Už nyní v průměru lidé přijdou o týdenní výdělek kvůli oslabení libry a vyšší inflaci.

Hlasování z června 2016, ve kterém zvítězili příznivci odchodu Velké Británie z EU ziskem 51,9 procenta hlasů, se finančně dotklo všech obyvatel ostrovů. Ekonom Dennis Novy z University of Warwick se věnuje ekonomickým dopadům brexitu a dospěl k tomu, že vyšší ceny zboží ukrojily Britům v průměru týdenní příjem ročně.

Docent ekonomie argumentuje tím, že okamžitě po výsledku hlasování oslabila libra vůči euru. To se následně projevilo i ve vyšší inflaci v roce 2017. Investoři se liber zbavovali, počítali s tím, že v dlouhodobém výhledu ekonomika Británie oslabí. Před hlasováním se libra obchodovala za 1,23 eura, nyní to je 1,14 eura. Podobně oslabila i vůči americkému dolaru.

Vývoj hodnoty libry k dolaru


source: tradingeconomics.com

Inflace v červnu 2016 byla 0,4 procenta, o rok později 2,6 procenta. Ekonom přiznává, že rostoucí ceny byly taženy i vyšší cenou ropy, ale ceny spotřebního zboží, jako je oblečení, obuv a nábytek, se zvýšily především kvůli oslabení britské měny. Výsledek referenda se podle ekonoma promítl do zvýšení inflace v roce 2017 o 1,7 procentního bodu.

Průměrná domácnost musela utratit týdně o 7,74 libry více, ročně to znamená 404 liber (11 900 korun). To znamená 4,4 dne průměrné mzdy v roce 2017. „Je zřejmé, že průměrná domácnost ve Spojeném království už nyní platí cenu za hlasování opustit EU,“ zdůraznil Novy.

Vývoj inflace v Británii


source: tradingeconomics.com

Ředitel ekonomického think-tanku Social Market Foundation James Kirkup k tomu dodal, že část politiků obhajujících brexit argumentovala tím, že nikdo z hlasujících v referendu nezchudne. „Tato studie ukazuje, že volba opustit Evropskou unii snížila příjmy všem.“

K cenovému šoku došlo před samotným brexitem. Naplánován je na 29. březen. Premiérka Theresa Mayová stále nemá v kapse žádnou smlouvu o podobě odchodu z EU. Dosavadní dohoda zkrachovala na irské pojistce, kterou odmítl britský parlament. Spor se vede o budoucnost režimu na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem a zamezení hraničních kontrol.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Brexit sílu Londýna neovlivní. Británie zůstane druhou největší geopolitickou mocností

Při tvrdém brexitu by Británie zrušila volný pohyb občanů EU

Komentář: Theresa, jedině Theresa

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

Britská vláda zvažuje možnost setrvání v celní unii EU, píše tamní tisk

Esej: Divadlo Za kanálem

 Brexit nejvíc postihne své příznivce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).