Menu Zavřít

Brexitové stěhování. CzechInvest láká desítky firem k přesunu aktivit do Česka

25. 1. 2019
Autor: čtk

Státní agentura CzechInvest jedná s desítkami firem z Velké Británie o možném přesunu jejich aktivit do Česka po vystoupení ostrovní země z Evropské Unie. Jde zejména o společnosti z oblasti automobilového a elektrotechnického průmyslu.

„Ze strany britských a ve Velké Británii působících firem pozorujeme zvýšený počet dotazů na téma zakládání společností v Česku a obecně českého investičního a podnikatelského prostředí. S některými z nich, které zvažují přesun části svých aktivit mimo Velkou Británii, vedeme průběžná jednání,“ uvedla mluvčí agentury Petra Sivová.

Některá odvětví na brexit již zareagovala a provedla určité restrukturalizace. „Konkrétně se jedná o oblast finančnictví a pojišťovnictví. Firmy z tohoto sektoru přesunují své aktivity nejčastěji do Frankfurtu, Paříže a Dublinu, míst, která v tomto sektoru již mají vybudovanou infrastrukturu a dlouholetou tradici,“ dodal mluvčí.

Například japonský elektronický a zábavní gigant Sony tento týden oznámil, že přesune své evropské sídlo z Británie do Nizozemska, aby se vyhnul potížím v souvislosti s připravovaným odchodem Británie z Evropské unie. Nizozemsko pracuje na tom, aby se po brexitu co nejvíce investic přesunulo právě do této země. Prostřednictvím své investiční agentury je vláda „v kontaktu s více než 250 firmami, které mají zájem se eventuálně přesunout kvůli brexitu do Nizozemska,“ řekl agentuře AFP mluvčí nizozemské agentury pro zahraniční investice Michiel Bakhuizen.


Přečtěte si komentář: Brexit a nepříliš prozíravý posměch

 Páral


Horší než případný brexit bez dohody je pro exportéry přitom hlavně nejistota spojená s vyjednáváním odchodu Velké Británie z EU. České výrobky jsou kvůli velkému oslabení libry na ostrovech stále dražší, a tedy méně konkurenceschopné, řekl na konci loňského roku vedoucí kanceláře agentury CzechTrade v Londýně Martin Macourek.

Odchod Británie z EU je nyní plánovaný na 29. března, ale proces se zadrhl poté, co britský parlament v polovině měsíce odmítl rozvodovou dohodu vyjednanou mezi vládou premiérky Theresy Mayové a Bruselem.

EBF24

Dále čtěte:

Ekonomičtí bubáci roku 2019: Čína, brexit a krize evropské měny

Komentář: Theresa, jedině Theresa

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Další dopady tvrdého brexitu: EU by nemusela uznat britské řidičské průkazy

Tvrdý brexit by měl výrazné dopady na rozpočet EU v roce 2020, upozorňuje Oettinger

Významní sponzoři brexitu jsou pesimističtí. Očekávají, že vláda úsilí o opuštění unie vzdá

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

Esej: Divadlo Za kanálem

 Brexit nejvíc postihne své příznivce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).