Všude, kam vůz s registračkou „SUP HO TAM“ jede, dělá reklamu březáckému pivovaru.
„ V roce 2014 jsem si začal vařit doma,“ vypráví Toman. Tím hlavním impulzem k nastartování vlastní značky bylo až stěhování z jihomoravské metropole do vinařské obce Březí a opuštění velké korporace. „Chci, aby po mně něco zůstalo,“ vysvětluje Toman, proč všechny své finanční úspory vložil do výstavby „nanopivovaru“ v garáži.
S varnou o objemu pouhých 45 litrů se nedají dělat žádné velké várky, takže i když Rostislav Toman vaří během každého volna třeba i pětkrát v týdnu (popisuje, jak vyráběl u jednoho nočního finále letošního Stanley Cupu), pivovar je velmi často vyprodaný. V horkých měsících se kromě místních u jeho garáže zastavují i desítky turistů a cyklistů křižující vinařský region.
Sup začal fungovat předloni v prosinci, zaměřuje se jen na svrchně kvašená piva a speciály. Jeho produkce čítá třeba piva Rye IPA, American IPA či tmavé dezerty jako Baltic Porter a Sweet Stout. Specialitou je i Suptopus, jenž se rodil za pomoci šampaňských kvasnic.
Základem výstavu podniku Březácký Sup je svrchně kvašená jedenáctka Blond Ale se 4,4 procenta alkoholu. Ve vůni je cítit silnou sladovost, která se promítá i v hutné a plné chuti, hořkost není nijak výrazná. Pitelnost ejlu je dobrá, jde o vhodnou poznávací cestu pro trochu odvážnější vyznavače spodně kvašených ležáků.
Otestovali jsme i polotmavý speciál Double IPA 17° s ohromnými 7,9 procenta alkoholu. V odéru se míchá citrusovost s pražeností. V ústech se nejdřív odhaluje plnost a těžkost piva, které přebíjejí i ovocitou svěžest a kyselost.
Zážitek korunuje velice výrazná hořkost. Pitelnost je přes vysoký alkoholový náboj velmi dobrá. •