Menu Zavřít

Británie potřebuje čas, brexit však dotáhne, shodli se ministři

13. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Británie potřebuje po ukončení jednání o vystoupení z Evropské unie určitou přechodnou dobu, aby zmírnila dopady tohoto kroku. To ale nemůže vést k váhavosti či přemýšlení o setrvání v unii. V sobotu se na tom shodli dva přední ministři konzervativní vlády považovaní za protipóly v názorech na takzvaný brexit. Jejich společné vyjádření naznačuje smír mezi rozdělenými křídly strany premiérky Theresy Mayové, uvedla agentura Reuters.

„Myslíme si, že omezené přechodné období bude důležité pro rozšíření našich národních zájmů a poskytnutí větší jistoty podnikům - nemůže ale být nekonečné, nemůže se stát zadními vrátky k setrvání v EU,“ uvedli v článku pro dnešní vydání listu The Sunday Telegraph ministr financí Philip Hammond a ministr obchodu Liam Fox.

Zatímco Hammond patří mezi zastánce mírnější varianty brexitu a před časem prohlásil, že by mu nevadilo ponechat například imigrační politiku prakticky beze změn, Fox razí tvrdou linii zpřetrhání zásadních vazeb s unií.

Po březnu 2019, kdy skončí dvouleté jednání mezi oběma stranami a Británie by měla unii opustit, by sice mělo podle ministrů nastat toto přechodné období, odehrávat se však bude již zcela mimo důležité struktury unie.

„Říkáme oba jasně, že v průběhu tohoto období bude Británie mimo jednotný trh (EU) a mimo celní unii a bude třetí zemí, nikoli součástí evropských dohod,“ uvedli konzervativní politici.


Teď dostanete občanky. Britská premiérka hraje o tři miliony občanů EU

 Brexit, ilustrační foto


Oba připustili, že přísnější imigrační pravidla a omezení počtu přistěhovalců nebude znamenat automatické zastavení všech cest obyvatel EU za prací do Británie. Britské společnosti „musejí mít možnost najmout si talenty, které potřebují, včetně těch z EU,“ uvedli ministři.

Londýn dnes dal najevo, že chce s vyjednáváním o brexitu pokročit do další fáze, i když s Evropskou unií dosud nebyl dojednán scénář rozchodu. Brusel chce napřed vyjednat podmínky odchodu Spojeného království, než začne řešit budoucí vztahy s Londýnem.

„Musíme pokročit k jednání o větších problémech spojených s naším budoucím partnerstvím, abychom zajistili dohodu, jež posílí Británii i EU,“ řekl dnes v Londýně ministr pro brexit David Davis. Podle agentury Reuters vláda chystá zveřejnit plány na budoucí daňové uspořádání a na hraniční režim mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Zatím se debata zabývala výší odstupného, které by měla Británie vyplatit, a právům, jaká mají v budoucnu mít evropští občané v Británii a Britové v EU. Příští kolo jednání je naplánováno na konec srpna.

CIF24

Ještě před tímto kolem chce údajně Londýn zveřejnit svou představu o hraničním režimu mezi Ulsterem a Irskem. List The Sunday Telegraph dnes napsal, že irští občané budou moci pracovat v Británii a naopak. Občané ostatních zemí EU podle návrhu budou smět volně překračovat hranice z Irska do Británie, bez pracovního povolení ale nebudou smět být ve Spojeném království zaměstnáni.

Čtěte dále

Chaos v Londýně: volný pohyb osob mezi Unií a Británií skončí v březnu 2019

Brexit dopadne hůř, než všichni čekají

Britové mají nejslabší kupní sílu od 70. let


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).