Menu Zavřít

Británie povolí Foxu převzít televizi Sky, prodá-li Sky News

5. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Británie umožní americké mediální společnosti 21st Century Fox podnikatele Ruperta Murdocha převzít britskou placenou televizi Sky, pokud prodá zpravodajský kanál Sky News. Oznámil to dnes britský ministr kultury Matt Hancock. Tímto krokem má Fox rozptýlit obavy o pluralitu médií. Fox tak nyní může o televizi Sky bojovat se společností Comcast, která nedávno podala konkurenční nabídku.

Britský ministr kultury Matt Hancock prohlásil, že návrh Foxu na odprodej Sky News včetně dohody, která zajistí financování kanálu po dobu nejméně deseti let je z hlediska obecného zájmu zřejmě nejpřiměřenějším a nejúčinnějším řešením.

Společnost Fox v televizi Sky už dlouho vlastní 39 procent akcií a na jejím úplném převzetí se dohodla v prosinci 2016. Za zbývající podíl nabídla 19 miliard liber (557 miliard korun). V lednu ale britský antimonopolní úřad CMA předběžně rozhodl, že kdyby se akvizice uskutečnila, Murdochova rodina by měla příliš velký vliv na britské zpravodajství. Murdochova firma navrhla, že zpravodajský kanál Sky News právně oddělí a nabídla rovněž jeho prodej.


Úspory v ČRo: stovka zaměstnanců Českého rozhlasu musí skončit, aby se zbytku mohly zvýšit platy

 Český rozhlas, ilustrační foto

CIF24


S nabídkou na koupi Sky pak na konci února vstoupila do hry americká mediální společnost Comcast. Nabízí za ni 22 miliard liber. I kdyby společnost Fox v soutěži zvítězila, Murdochova kontrola zřejmě příliš dlouho nepotrvá. Murdoch se totiž dohodl na prodeji většiny aktivit společnosti 21st Century Fox, včetně televize Sky, americkému zábavnímu kolosu Walt Disney, uvedla agentura Reuters.

Přečtěte si také:

Křetínský chce koupit další francouzský časopis. CMI usiluje o Marianne

Křetínský chce Elle. Jeho CMI jedná o koupi francouzských časopisů

Konkurence pro Stream: Mall Group spustí vlastní internetovou televizi

Disney koupí většinu sítě Fox. Zaplatí přes bilion korun


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).