Menu Zavřít

BRITOVÉ JSOU NEJČILEJŠÍ

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Světové fúze a akvizice

PAŘÍŽ (WSJE) – Úhrnná hodnota mezinárodních fúzí a ak–vizic se v devětadvaceti členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zvýšila z 515 miliard dolarů v roce 1998 na loňských 767 miliard, skoro o polovinu. Přibližně tři čtvrtiny všech těchto transakcí se odehrály v západní Evropě, uvádí poslední zpráva pařížského sekretariátu OECD. Podle ní se v uplynulém roce také výrazně zvýšila průměrná hodnota jedné operace – na 157 milionů dolarů.

Nejčilejšími akvizitéry se loni vůbec poprvé staly britské firmy. V rámci OECD na ně připadalo kolem třiceti procent všech těchto slučovacích operací. Velkým dílem se o to zasloužil telekomunikační gigant Vodafone, který převzal kontrolu nad americkým operátorem AirTouch Communications, a také spojení farmaceutických obrů Zeneca–Astra. Pokud jde o sektorové členění firemních fúzí a akvizic, nejvíce jsou podle zprávy OECD zastoupeny telekomunikace, na které loni připadla zhruba pětina transakcí.

Kupce podle zprávy nejvíce lákají Spojené státy americké, které loni prostřednictvím fúzí a akvizic přitáhly 293 miliard dolarů, tedy 38 procent všech přeshraničních transakcí. Po USA následují Británie, Švédsko a Německo. V Asii, která se četností i rozsahem fúzí a akvizic začíná přibližovat západní Evropě, nejčileji nakupují společnosti z Japonska, Singapuru, Hongkongu a ČLR. Nejvíce asijských firem loni získali Američané, kteří za tyto nákupy utratili dvacet miliard dolarů. V Jižní Americe se zájem akvizitérů loni soustředil na Argentinu, kam jejich prostřednictvím přišlo 21 miliard dolarů – skoro polovina sumy, kterou přes spojování a akvizice získal celý jihoamerický subkontinent.

MMF24

Současná chuť spojovat podnikatelské aktivity není podle expertů OECD dána jenom snahou snižovat náklady. Příznivě se projevil i liberálnější přístup některých evropských zemí k firemním převzetím, zejména pokud jde o převzetí nepřátelská. Svoji roli sehrálo také zavedení eura, snižující transakční náklady a vylučující rizika směnných kursů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).