Menu Zavřít

Britové jsou proti opakování referenda

16. 7. 2016
Autor: čtk

Většina Britů nesouhlasí s případným druhým referendem o členství země v Evropské unii. Téměř polovina se domnívá, že nová britská premiéra Theresa Mayová by měla ve výkonu funkce pokračovat a nevypisovat nové parlamentní volby. Ukázaly to výsledky průzkumu agentury ComRes pro deníky Sunday Mirror a The Independent.

Proti možnosti konání druhého referenda se v internetovém průzkumu vyjádřilo 57 procent oslovených, naopak 29 procent ji podpořilo. Zhruba 46 procent respondentů bylo toho názoru, že Mayová by neměla vyhlásit parlamentní volby. Oproti tomu 38 procent se domnívalo, že by měla pro svůj program získat mandát od voličů.

V přelomovém referendu z 23. června se 52 procent hlasujících rozhodlo pro odchod země z Evropské unie. Pro setrvání hlasovalo 48 procent voličů. Mnoho z nich se poté vyjádřilo pro opakované hlasování. Petici, která žádá vypsání druhého referenda, podepsaly čtyři miliony lidí.

Nástupkyně odstoupivšího britského premiéra Davida Camerona Mayová ale možnost druhého referenda vyloučila se slovy, že „brexit znamená brexit“.

V minulých parlamentních volbách v roce 2015 těsně zvítězili vládní konzervativci. Do roku 2020 by se podle nové premiérky žádné volby konat neměly.

Čtěte také:

KL24

Czexit jako recept na ekonomickou katastrofu

10 dopadů brexitu na Česko


  • Našli jste v článku chybu?