Menu Zavřít

Britská banka Barclays zaplatí Spojeným státům kvůli hypotékám 2 miliardy dolarů

29. 3. 2018
Autor: čtk

Britský bankovní ústav Barclays zaplatí ve Spojených státech dvě miliardy dolarů (41,3 miliardy korun). Urovná tak obvinění, že svými praktikami při prodeji rizikových cenných papírů krytých hypotékami v letech 2005 až 2007 klamal investory a způsobil jim ztráty v řádu miliard dolarů.

Ministerstvo uvedlo, že banka investorům poskytovala zavádějící informace o kvalitě hypoték a dopustila se bankovních podvodů. Barclays odpovědnost odmítla, nicméně se zaplacením pokuty souhlasila. Šéf banky prohlásil, že urovnání je „spravedlivé a přiměřené“. Dohoda řeší dosud největší nevyřešenou právní kauzu britské banky ve Spojených státech.

Banka uvedla, že v důsledku zaplacení pokuty se ukazatel kapitálové síly CET1, což je klíčové měřítko finančního zdraví, sníží o 0,45 procentního bodu.

Vývoj hodnoty akcií Barclays Barclays Chart

Barclays patří mezi řadu finančních institucí, které americké úřady začaly vyšetřovat kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí. Její pokuta nepatří k nejvyšším. Švýcarská Credit Suisse v prosinci 2016 souhlasila s vyplacením celkem 5,3 miliardy dolarů a německá bankovní jednička Deutsche Bank s úhradou 7,2 miliardy dolarů.

MMF24

Realitní bublina v Pařížské: byt v centru Prahy vyjde až na 260 tisíc Kč za metr

 Za výhled na Hrad se připlácí

Čtěte také:

Rex Tillerson nebyl dobrým ministrem zahraničí. Ale ještě na něj budeme vzpomínat

Trumpův ekonomický poradce Cohn končí. Nelíbí se mu clo na ocel a hliník

Sólo pro Jaga. Trump v prvním roce napínal švy americké demokracie

Bourbon, kosmetika, lodě. EU zvažuje odvetná cla na zboží z USA


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).