Menu Zavřít

Britské akcie navzdory výsledkům voleb rostou. Pomáhá i slabší libra

9. 6. 2017
Autor: ČTK

Britské akcie navzdory patovému výsledku předčasných parlamentních voleb rostou. Jejich index FTSE 100 si krátce po zahájení obchodování připisuje zhruba 0,6 procenta, k růstu mu pomáhá slabší kurz libry. Vzhůru zamířily také další přední evropské burzy.

Konzervativci britské premiérky Theresy Mayové sice ve volbách opět získali nejvíce hlasů, přišli však o většinu v parlamentu. To vyvolalo obavy z politického chaosu a z komplikací při rozhovorech o odchodu Británie z Evropské unie.

Libra se v reakci na výsledky voleb propadla o více než dvě procenta na dvouměsíční minimum. Řada podniků z indexu FTSE 100 má rozsáhlé mezinárodní aktivity a slabší kurz libry po přepočtu zvyšuje hodnotu jejich zahraničních příjmů.


source: tradingeconomics.com

Z technického a psychologického pohledu budeme sledovat hranici 1,25 GBP/USD. Index FTSE100 i přes výsledek čtvrtečních voleb spíše reaguje na vývoj libry. Pro další vývoj budeme sledovat jednání mezi jednotlivými politickými stranami a též trh bude reagovat na hlasy, které se ozvaly na adresu britské premiérky a jejího případného odstoupení,“ řekl analytik banky Creditas Roman Koděra.

CIF24

Hlavní index německé burzy se dnes vrátil nad hranici 12 800 bodů. Blíží se tak zpět k rekordnímu maximu 12 878 bodů z minulého týdne, napsala agentura DPA.

O důsledcích britských voleb dále čtěte:

Mayová bude skládat koalici těžko. Otevírá se šance pro labouristy

Libra se po volebním šoku propadla o dvě procenta. Investoři se bojí chaosu

Konzervativci přijdou o většinu. Mayová čelí výzvám k demisi


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).