Menu Zavřít

Britské banky propouštějí a zvažují záporné úroky

28. 7. 2016
Autor: ČTK

Rozhodnutí Velké Británie opustit Evropskou unii dopadá také na tamní finanční domy. Čtvrtá největší banka Lloyds dnes oznámila, že propustí kolem tří tisíc zaměstnanců. Několik finančních domů navíc varovalo své komerční klienty, že mohou sáhnout k zápornému úročení jejich vkladů.

Londýnská banka Lloyds propustí tři tisíce zaměstnanců ze své 74tisícové pracovní síly a uzavře dvě stě poboček po celé Británii, informovala agentura Reuters. Finanční ústav se k úsporným opatřením rozhodl navzdory faktu, že jeho zisk se v prvním pololetí takřka zdvojnásobil na 2,5 miliardy liber.

Lloyds reaguje na brexit, po kterém banka očekává zpomalení hospodářského růstu a snížení úrokových sazeb centrální bankou. Je tak první z velkých britských bank, která sáhla po britském referendu o vystoupení z EU ke konkrétním úsporným krokům.

Nízké úrokové sazby znamenají pro banky nižší příjmy. Bank of England aktuálně drží sazby na 0,5 procenta, všeobecně se ale očekává, a naznačil to i guvernér Mark Carney, že je během léta sníží na 0,25 procenta. Dojde k tomu pravděpodobně už na nejbližším zasedání bankovní rady čtvrtého srpna.

Na snížení sazeb se banky připravují. HSBC, Llyods a Royal Bank of Scotland (RBS) vložily doložky do obchodních podmínek, které jim umožňují zavést zápornou úrokovou míru na účtech svých klientů. A další banky je budou následovat, uvádí deník Financial Times.

NatWest, dceřiná banka RBS, rozeslala své 1,3milionové firemní klientele zprávu, že zavede záporné úroky, pokud Bank of England sníží základní sazbu do mínusu. Netýkalo by se to tedy běžných klientů. Pro britské firmy, které vystrašil brexit z mnoha jiných hledisek, by bylo záporné úročení uložených peněz v bance další nepříjemností.


V Londýně jsou v ohrožení tisíce pracovních míst. Čtěte:

V londýnské City se kvůli brexitu bude propouštět

Nestrašte propouštěním, brání se londýnští bankéři

Panorama čtvrti City of London (Autor: Diliff, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons)

Podle některých ekonomů ale ke kroku banka přistoupí, i pokud sazby centrální banky budou mírně nad nulou, tedy na předpokládané úrovni 0,25 procenta. K negativním sazbám se Bank of England dosud staví odmítavě.

RBS, která je největší bankou pro komerční klienty v Británii, by se tím stala první bankou se záporným úročením. Další finanční domy by ovšem téměř jistě následovaly. „Myslím, že další velké banky udělají stejnou věc. Mnoho z nich operuje s velice štíhlými úrokovými maržemi,“ tvrdí Paul Lynam, šéf banky Secure Trust. Přispěje k tomu i skutečnost, že na RBS RBS, ve které 73 procent vlastní stát, je upřena velká pozornost.

MMF24

Analytici předpovídají pokles zisků britských bank v druhé polovině roku. Mnohé z nich po brexitu ztratily velkou část své hodnoty. Burzovní index FTSE 350 Banks klesl od referenda o téměř pět procent. Například akcie Lloyds se propadly o 25 procent, Royal Bank of Scotland o 24 procent a Barclays, která uvažuje o stěhování z Londýna, o 20 procent.

Vývoj akcií Lloyds:

Některé banky by se mohly z Londýna stěhovat. Čtěte:

Londýnské banky by mohly nalézt útočiště v evropských metropolích

Nahradí Londýn? 7 měst, která mohou těžit z brexitu

Ilustrační foto (Autor: Aurelien Guichard, CC BY-SA 2.0, Flickr)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).