Menu Zavřít

Britský jaderný megaprojekt mohou Francouzům vyfouknout Číňané

17. 5. 2016
Autor: EDF Energy

Výstavba nové jaderné elektrárny Hinkley Point na jihozápadním pobřeží Anglie se zadrhává. Projekt se zřejmě prodraží a pozdrží, navíc stále není jasné, zda francouzská EDF zmítaná problémy elektrárnu skutečně postaví. Do všeho navíc mohou vstoupit Číňané, kteří jsou dosud pro EDF třetinovými společníky.

Velká Británie postupně opouští uhelné elektrárny (loni byl v zemi uzavřen poslední hlubinný uhelný důl) a soustředí se na jadernou energetiku. V jejím rámci však musí řešit zastaralost mnoha reaktorů. Osmi z 15 reaktorů v zemi skončí životnost v roce 2025. Naděje Britů se tak upínají k elektrárně Hinkley Point C.

Ta se má nacházet na jihozápadním pobřeží Anglie, vedle fungující elektrárny Hinkley Point B a již dlouhou dobu odstavené Hinkley Point A. Nová elektrárna má disponovat výkonem 3,2 gigawattů, tedy téměř třikrát více než Hinkley Point B a o zhruba jeden gigawatt více než Temelín. Do roku 2025 by měla vyrábět sedm procent elektřiny v zemi.

Francouzská společnost EDF, hlavní stavitel, má podle agentury Bloomberg nést dvě třetiny nákladů stavby, zbytek obstarají čínští partneři. Cena se od loňska odhadovala na celkem na 18 miliard liber (617 miliard korun). Už to je enormně vysoká cena. Poslední jaderný reaktor, který v Británii postavili v roce 1995, stál v přepočtu na dnešní hodnoty kolem 4 miliard liber.

V EDF padají hlavy

EDF ovšem nedávno připustila, že náklady se mohou vyšplhat až na 21 miliard liber. Zároveň připustila zdržení do roku 2026. A není samozřejmě vyloučeno další prodražení projektu. Nepříjemnou analogií je zkušenost další francouzské firmy Arivy, kterou v podobných případech dodávek reaktorů EPF do Finska a Francie vyšlo několikaleté zpoždění pěkně draho až na pokraj bankrotu. Arivu musela loni vláda zachránit prostřednictvím EDF.

Přečtěte si, jak se daří českému energetickému gigantu:

Konec žní. Šéfové ČEZ museli jít s penězi dolů

Horká káva. Daniel Beneš a další členové vedení ČEZ se loni museli uskrovnit

Definitivní rozhodnutí o projektu EDF ještě neučinila. Očekává se do konce tohoto roku, podle některých vyjádření v září. Šéf EDF zůstává ohledně britského projektu optimistický, když budoucnost britské investice podnítil pomocí francouzské vlády. To bývalý finanční ředitel optimistický nebyl – a minulý měsíc proto rezignoval. Stejně tak krátce předtím odešel ředitel projektu. A řada dalších signálů musí vedení firmy pálit. Ratingové agentury pohrozily snížením ratingu, hodnota akcií klesá a odbory vyhrožují stávkou.

Britská média tak spekulují, že se do situace mohou vklínit čínští partneři projektu. Podle deníku The Times již tajně spřádají takový plán, pokud by současná dohoda nedopadla. China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) je údajně schopna elektrárnu postavit sama a navíc rychleji. Společnost samotná ovšem takový scénář oficiálně vyloučila s tím, že si přeje pokračovat v dosavadní spolupráci s EDF.


Čtěte dále:

Čínští vědci chtějí získávat energii z deště

MMF24

Německý E.ON zvýšil zisk díky dohodě s Gazpromem

Saúdové se chtějí zbavit závislosti na ropě a investovat

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).