Menu Zavřít

Britský parlament o dohodě o brexitu rozhodne 11. prosince. Mayová: Odmítnutí by znamenalo rozkol

26. 11. 2018
Autor: čtk

Britský parlament má nyní podle premiérky Theresy Mayové dvě možnosti: podpořit dohodu s Evropskou unií o brexitu a posunout se tak k budování lepší budoucnosti země, nebo dohodu odmítnout a tím otevřít dveře dalšímu rozkolu a nejistotě. Britský parlament bude o dohodě o odchodu Británie z Evropské unie hlasovat v úterý 11. prosince. Oznámila to britská vláda.

Mayová poslance ujistila, že obě strany v dohodě něco získaly a něčeho se musely vzdát. Podle ní žádná lepší dohoda, než ta, které dosáhla ona, „není k dispozici“, a ta, kterou vyjednala její vláda, zajistí „hladký a spořádaný“ brexit a „ambiciózní partnerství (s EU) v budoucnosti“.

Dohoda, kterou prezidenti a premiéři sedmadvaceti členských zemí EU v neděli potvrdili v Bruselu, je podle Mayové „tou pravou dohodou pro Británii“, neboť naplní požadavky Britů, které vyplynuly z referenda z června 2016. Británie podle ní získá zpět kontrolu nad svými hranicemi a svými penězi a zároveň ochrání pracovní místa a zajistí bezpečnost i integritu Spojeného království.

Rozvodová dohoda, kterou už dříve podpořila britská vláda, bude podle ministerské předsedkyně dobrá pro celou rodinu Spojeného království včetně Gibraltaru. „Budeme vždy po vašem boku,“ vzkázala premiérka obyvatelům území na jihu Pyrenejského poloostrova, o které vede Británie dlouhodobý spor se Španělskem. Madrid minulý týden hrozil, že se na nedělním summitu postaví proti dojednané dohodě o brexitu, nakonec se ale jeho námitky podařilo uspokojit.


Drahý brexit. Odchod z Unie bude Británii stát až 1100 liber na osobu ročně, varují ekonomové

 Theresa Mayová na summitu EU v Londýně


V dnešním projevu se Mayová věnovala také otázce budoucího režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která jednání Londýna a Bruselu dlouho komplikovala. Pojistku, kterou dohoda obsahuje, podle premiérky „nikdo nechce využít“ a EU i Británie jsou odhodlány uzavřít včas potřebné dohody o budoucích vztazích. Pojistku k irské hranici by podle premiérky obsahovala jakákoli dohoda s EU.

Dohoda, kterou Mayová předkládá, je podle předsedy opoziční Labouristické strany Jeremyho Corbyna výsledkem „neúspěšných a mizerných jednání“. Británie podle něj po brexitu bude mít „to nejhorší z obou světů, nebudeme mít možnost mluvit do budoucích pravidel a nebudeme mít jistotu do budoucnosti“. Trvat na současné dohodě je podle Corbyna „sebepoškozováním“. „Tato sněmovna nemá jinou možnost, než dohodu odmítnout,“ dodal předseda labouristů.

EBF24

Podle britských médií se Mayová v současnosti chová jako by se měly konat parlamentní volby. Na programu má řadu akcí, na kterých se setká s veřejností, aby získala podporu pro svou dohodu s EU, a zvýšila tím tlak na poslance. Podle serveru The Telegraph chystá Mayová dokonce brexitový televizní duel s Corbynem.

Dále čtěte:

Přípravy na brexit. Šéf Juty Hlavatý prodal své podíly v Anglii

Další důsledek brexitu: Londýn ztratil vedoucí pozici mezi finančními centry

Obchodní válka i brexit aneb Proč musí mít Česko nachystány ekonomické záložní scénáře

Špatný brexit připraví automobilový průmysl o desetitisíce míst, varuje šéf Jaguaru

Zemětřesení v britské vládě. Ministr pro brexit Raab a ministryně práce McVeyová rezignovali

Většina Britů si nepřeje brexit, chtěla by nové referendum

Další pokrok v dohodě o brexitu? Mayová s Junckerem prý dali směr další práci vyjednavačů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).