Menu Zavřít

BRITSKÝ REKORD

20. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Nezaměstnanost

Čtyřprocentní míru nezaměstnanosti, vůbec nejnižší za posledních dvacet let, zaznamenala v prosinci Británie. Tempo poklesu nezaměstnaných bylo proti očekávání ekonomů skoro dvojnásobné; za posledních deset měsíců našlo práci téměř 220 tisíc lidí. O státní podporu nyní žádá 1,164 milionu Britů. „Údaje o nezaměstnanosti potvrzují, že ekonomika roste rychlým tempem, a existuje riziko, že v určité fázi bude nedostatek pracovní síly znamenat růst platů v mnohem větší míře než n yní, uvádí Paul Turnbull z investiční banky Merrill Lynch. Mzdy nyní meziročně rostou téměř o pět procent.

ebf - tip - debata

Experti nicméně upozorňují, že prudký vzestup příjmů by se nemusel líbit britské vládě ani centrální bance. „Situace ve mzdové oblasti odpovídá našim dlouhodobým plánům, uvádí Bank of England. Pro dosažení inflačního cíle na 2,5 procenta počítá finanční dům s nárůstem mezd maximálně o 4,5 procenta.

Míra nezaměstnanosti na ostrovech vyznívá v porovnání s výsledky v Evropská unii optimisticky. Její průměr se drží mírně pod deseti procenty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).