Menu Zavřít

Britští odborníci volají po samostatnější zahraniční politice. Trump je prý nepředvídatelný

2. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Británie musí změnit politiku k Blízkému východu a distancovat se od "nestálého a nepředvídatelného" vedení amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ve své zprávě to doporučil výbor pro zahraniční vztahy britské Sněmovny lordů. Bývalí členové vlády, poradci a diplomaté upozornili, že britská zahraniční politika příliš spoléhá na amerického prezidenta, a vyzvali vládu, aby v případě Blízkého východu svou politiku zcela revidovala.

Britskou politiku k Sýrii zpráva výboru, o níž dnes informoval deník The Guardian, označuje za „zmatečnou a nejasnou“. Výbor doporučuje navázat nové svazky v oblasti Perského zálivu. Ministr zahraničí Boris Johnson by měl podpořit dohodu o íránském jaderném programu, kterou Bílý dům kritizuje, a vážně uvažovat o uznání palestinské státnosti.

„Možnost britské vlády ovlivnit zahraniční politiku USA komplikuje zmatečné a nepředvídatelné politické rozhodování prezidenta Trumpa a to se pravděpodobně nezmění,“ uvádí se ve zprávě.

K členům výboru patří bývalý člen konzervativního kabinetu David Howell nebo poradci někdejšího ministra zahraničí Williama Haguea či premiéra Gordona Browna.

„Ve světě, v němž už automaticky USA nedominují a nezajišťují bezpečnost oblasti, není správné zastávat trvale stanovisko 'vše bude v pořádku, když budeme souhlasit s USA',“ řekl Howell. USA popsal jako „divokou kartu“ a dodal: „Musíme opravdu myslet sami za sebe. Blízký východ se změnil a britská politika na to musí reagovat. V době, kdy se Británie připravuje vystoupit z Evropské unie a kdy USA uplatňují v regionu novou a nejistou politiku, si nemůžeme myslet, že naše bývalá strategie bude stačit.“


Přečtěte si esej o možné budoucnosti Sýrie:

Isláme, stát!

 Islámský stát - kresba


Zpráva konstatuje, že se Británie dosud spoléhala na informace Saúdské Arábie o tom, jak jsou britské zbraně používány v Jemenu, což ale není v souladu s povinnostmi souvisejícími s obchodem se zbraněmi. Pokud Rijád podle zprávy nebude schopen poskytnout více informací o používání britského arzenálu v Jemenu, doporučuje se pozastavit prodej určitých zbraní.

V otázce vyřešení palestinského problému a ve vztazích k Íránu podle lordů zaujal americký prezident „nekonstruktivní stanovisko, jež může konflikt dále vystupňovat“.

Zpráva doporučuje, aby Británie a Evropa zmírnily bankovní omezení pro Írán, i když se USA nepřipojí. Trump podle ní nemá mezinárodní podporu k tomu, aby „roztrhal“ současnou dohodu s Íránem. V přístupu USA lordi spatřují „nebezpečnou logiku stupňování napětí“.

Mluvčí britského ministerstva zahraničí uvedl, že „Blízký východ zůstává prioritou politiky úřadu a Británie bude nadále spolupracovat s partnery ve smyslu zajištění blahobytu a bezpečnosti“.

KL24

O vývoji kolem Sýrie čtěte:

Další údery proti Sýrii jsou nepřípustné, slyšel Tillerson v Moskvě

Rusko nese odpovědnost za smrt civilistů v Sýrii, tvrdí britský ministr obrany

Cíl v Sýrii zasáhlo 58 z 59 tomahawků, tvrdí Američané. Útok byl slabý, oponuje Rusko

 Spojené státy zaútočily nad ránem 7. dubna 2017 na syrskou leteckou základnu


  • Našli jste v článku chybu?