Zdejší obyvatelé vědí, že uvnitř se skrývá místo, kam se vyplatí chodit pravidelně.
Líšeňský pivovar.
Sládkovi Jiřímu Čejkovi právě v otevřené spilce kvasí tmavá třináctka a pivovarem se rozléhá hudba kapely J. A. R. Čejka tu vaří od roku 2016, kdy se podnik po pěti letech fungování dostal do rukou současných majitelů. Ještě jako vysokoškolák začínal ve Starobrnu, ale po promoci zamířil jinam. „Přišla nabídka z Pegasu,“ popisuje Čejka.
Před třemi roky se z centra přesunul do Líšně, aby restartoval tehdy skomírající minipivovar. „Je to specifická lokalita, trochu jsme se báli, jak se budou tvářit štamgasti. Pivovar je tu hlavně pro lidi z nejbližšího okolí,“ vysvětluje. Nové recepty a pivní styly - včetně svrchního kvašení - Líšeň přijala.
Podnik dnes dělá kolem tisíce hektolitrů ročně, část výstavu míří i do jiných výčepů, naprostá většina se však vypije přímo v pivovarské restauraci.
Během naší návštěvy na začátku prosince pípa lákala na velmi široký výběr. Začít jsme museli největší klasikou -světlou spodně kvašenou jedenáctkou Marvan se 4,6 procenta alkoholu.
Jiří Čejka používá při jeho vaření plzeňský slad a dva druhy chmelu (Sládek a Žatecký poloraný červeňák). Pivo má příjemnou sladovou vůni, v chuti se připomíná příjemná hořkost a svěžest.
Poměrně lehká jedenáctka také sází na dobrou pitelnost.
Z láhve jsme otestovali polotmavou Barboru 17°, což je spodně kvašený bock připravovaný v Líšni vždycky na Vánoce. Sytý speciál se rodí z několika sladů (karamelový, mnichovský a plzeňský) a chmelu Hallertauer Mittelfruh; leží dva měsíce. Hustá tmavá pěna ukrývá těžší sladovou vůni, v hutné chuti se přebíjí slabá ovocná sladkost s hořkostí. Barbora nese všechny atributy svátečního piva, a tak může být dobrým završením některého z adventních večerů. •
Líšeňský pivovar Kotlanova 5, Brno-Líšeň Sládek: Jiří Čejka