Menu Zavřít

Brožík ante portas

23. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Dveřmi ho vyhodili, oknem se vrací

Volebními dveřmi ho vyhodili, náhradnickým okénkem vleze zanedlouho zpět. Kdo si myslel, že někdejší mnohoobročný poslanec a místopředseda sněmovny František Brožík před dvěma roky definitivně vypadl z koloběhu vysoké politiky, přepočítal se. Zbude-li křeslo ve Štrasburku na „trojku“ eurokandidátky sociálních demokratů Milana Ekerta - a to nejspíš zbude – máme jeho náhradníka Brožíka zpátky ve sněmovně.
Na střídačce se v tuto chvíli chvěje napětím více hráčů, například Stanislav Fischer (KSČM), registrovaný v seznamech StB, náměstek ministra pro místní rozvoj František Vnouček (ČSSD) nebo Marek Benda z ODS. Brožíkův návrat však symbolizuje renesanci zašlých časů. Ve dveřích se snadno může potkat s premiérem Špidlou, jehož postoposmluvní kabinet visí na přetenkém vlásku eurovolebního výsledku Unie svobody a má blízko k demisi. Možná v té chvíli Špidlovi dojde, že měl jako odpůrce opozičně smluvního kšeftování zakopat Brožíka mnohem hlouběji než jen na pátou příčku západočeské kandidátky. Navíc právě pro Brožíka nerozhodná sněmovna jakoby nechávala už rok prázdné místo v čele Nejvyššího kontrolního úřadu. Když byl před dvěma lety pro ODS vyhovujícím kandidátem na viceprezidenta, mohli by teď občanští demokraté Brožíkovi pomoci k prezidentství. Havel už v cestě nestojí.
Při dvouleté politické pauze měl nechvalně proslulý nimrod Brožík teoreticky více času „fantasticky si čistit hlavu“ jinak než oblíbeným lovem muflonů. Jenže jeho sběratelská vášeň pro lukrativní funkce pokračovala s nezmenšenou intenzitou. Dříve k jeho nejcennějším trofejím patřil Fond národního majetku a ČEZ, jejichž odměny „zapomněl“ včas přiznat Parlamentu (ČEZ se držel jako klíště i přes kritiku od Miloše Zemana), po odchodu ze sněmovny ulovil členství v dozorčích radách Západočeské energetiky a Československých aerolinií. Povýšil na šéfa rokycanské ČSSD. „Možná se něco najde i ve státní správě,“ varoval v dubnu 2002. A našlo se: před rokem se stal místopředsedou Pozemkového fondu, v němž působí dodnes.
Nebyl by to František Brožík, aby už dnes neuvažoval o tom, že si post na Pozemkovém fondu ponechá i během práce poslance. Brožík je součástí mocné lesnicko-zemědělské lobby, se současným ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem měli svého času stejného asistenta – podnikatele Vojtěcha Slówika. Bodejť by se teď vzdával vlivu na manipulaci se státními pozemky.
Paradoxně je nyní úspěch podnikavého náhradníka Brožíka ze všeho nejvíce závislý na tom, zda ČSSD v čele s idealistou Špidlou ve volbách úplně nepropadne a získá alespoň tři křesla v Evropském parlamentu. Jenže právě vidina návratu aférami zostuzeného exposlance jí k tomu pomůže ze všeho nejméně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).