Menu Zavřít

BRUSEL BEZ ŠEDÝCH TVÁŘÍ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Evropská komise

Designovaný předseda Evropské komise Romano Prodi jmenoval minulý pátek 19 nových komisařů. Stejně jako v předchozí Evropské komisi i v této, jež má očistit úřad od nařčení z neodpovědného spravování svěřených financí, patrně zasedne pět žen.

WT100

Prodi žádal vlády patnácti členů EU o jména charismatických politiků, ne žádných „šedých tváří . Výběr podmínil přítomností žen a vyšší účastí konzervativců, kteří zaplnili místa v lavicích Evropského parlamentu po letošních červnových vo lbách na úkor levého středu.

Z poslední podmínky však musel bývalý italský premiér hodně slevit. Narazil už 1. července na schůzce s německým kancléřem Gerhardem Schröderem. Ten pro něj nikoho z pravé strany politického spektra neměl. Nabízel mu dvě jména, političku ze Strany zelených, která by splňovala alespoň Prodiho nároky co se pohlaví týče, a sociálního demokrata Güntera Verheugena. Ten se tak sku tečně dostal do seznamu na místo komisaře pro rozšíření Evropské unie. Pro Českou republiku je jeho jmenování příslibem, protože vždy prosazoval co nejrychlejší přijetí nových členů unie. V čele evropské exekutivy stanou komisaři až v polovině září, pokud je v tomto složení schválí Evropský parlament.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).