Menu Zavřít

Brusel chce Maďarsko připravit o ochranu hranic, rozčiluje se Orbán

17. 9. 2018
Autor: čtk

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes označil za nepřijatelné, že Evropská unie chce připravit Maďarsko o jeho právo chránit své vlastní hranice. Orbán tak reagoval na návrhy německé kancléřky Angely Merkelové posílit unijní pohraniční agenturu Frontex při ochraně vnějších hranic EU.

„Vítáme, že Evropská unie místo kvót (na přerozdělování migrantů) konečně obrací pozornost k ochraně hranic,“ řekl podle tiskových agentur Orbán. „Nicméně není správné, že bychom měli přijít o naše právo chránit hranice a že Brusel chce místo nás převzít odpovědnost,“ dodal.

„Nedovolíme nikomu, aby nám vzal byť jediné písmenko z našeho práva na kontrolu vlastní hranice. Dokážeme lépe kontrolovat hranici než kdokoli v Bruselu,“ zdůraznil předseda vlády v projevu, jímž zahájil podzimní zasedání maďarského parlamentu.


Maďarský premiér věří, že země východu budou udávat trend:

Orbán: Starý pořádek se zhroutil, nový řád budou určovat východní státy

Stávající premiér Viktor Orbán


Zároveň obvinil Evropskou komisi, že jí vlastně jde o usnadnění imigrace. „Cílem Bruselu není chránit hranice Evropské unie, nýbrž spíše vytvořit přijímací službu ke zvládnutí imigrace než k jejímu zastavení,“ uvedl Orbán.

Orbán poznamenal, že Maďarsko není žádný průchod ani uprchlický tábor. „Kdybychom se chtěli míchat s jinými kulturami nebo civilizacemi, nejprve bychom to konzultovali,“ prohlásil také maďarský premiér. Zároveň dodal, že by „tuto myšlenku před maďarským lidem rozhodně neobhajoval“. Premiér také sdělil, že chce tento postoj vyjádřit i na neformálním summitu prezidentů a premiérů EU v Salcburku, kde se bude jednat rovněž o migraci.

Německá kancléřka Merkelová a rakouský kancléř Sebastian Kurz v neděli v Berlíně uvedli, že chtějí zlepšit ostrahu vnější hranice EU. Německo podle kancléřky sdílí priority rakouského předsednictví, včetně zlepšení ostrahy vnější hranice EU. Evropská komise navrhuje zvýšit počet zaměstnanců agentury Frontex na 10 tisíc. Kurz v Berlíně řekl, že cílem je tohoto čísla dosáhnout do roku 2020.


Vesnická megalomanie i mistrovství světa. Orbán loví body sportem

 Maďarský premiér Viktor Orbán při slavnostním otevření Pancho Areny ve vesnici Felcsút


Německá média spekulovala, že by Merkelová s Kurzem mohla hovořit také o maďarském premiérovi Orbánovi. Evropský parlament minulou středu schválil doporučení, aby země EU zahájily proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot. Kurz byl dlouho považován za Orbánova spojence, před hlasováním ale podpořil zahájení procedury proti Budapešti.

Orbán v dnešním projevu také ujistil, že jeho vláda podnikne právní kroky proti způsobu, jímž Evropský parlament zmíněné doporučení schválil. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó hned po hlasování europoslanců označil sčítání hlasů za podvodné, protože se podle jeho názoru měly i abstence započítat jako hlasy proti návrhu.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Migrace do Evropy slábne. Více než polovina běženců míří do Španělska

Podělte se s námi o migranty, nebo budeme vetovat rozpočet EU, hrozí Itálie

Politický islám nemá v naší zemi místo, oznámil Kurz. Rakousko zavře sedm mešit

Migraci je třeba řešit podporou Itálie i afrických zemí, řekl Babiš. Trvá na nepřijímání uprchlíků

Jestliže kdokoli mluví o Marshallově plánu pro Afriku, měl by vědět, do čeho jde

Makrooko Miroslava Zámečníka

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).