Menu Zavřít

Brusel chce ohlídat české agentury

16. 2. 2015
Autor: Euro.cz

EVROPSKÉ FONDY Evropská komise si začala dávat velký pozor na Česko. Ze schůzek, které měli se zástupci komise čeští vyslanci, vyplynulo, že Praha bude muset rozšířit působnost služebního zákona i na CzechInvest a Technologickou agenturu. Důvodem jsou obavy Bruselu o kontrolu eurodotací, které přes zmíněné instituce plynou.

„CzechInvest a Technologickou agenturu doporučují zahrnout do působnosti zákona o státní službě od 1. července letošního roku,“ sdělila mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková. Právě vnitro má zavádění služebního zákona na starosti.

EBF24

Pozornost komise se na CzechInvest upnula poté, co jej v srpnu 2012 obsadila protikorupční policie, když tehdejšího šéfa agentury Miroslava Křížka podezřívala z podvodu. Agentura měla zaplatit 2,2 milionu korun za personální audit, který ale dle policistů nikdy nevznikl. Soud však Křížka před pár dny osvobodil, protože se podvod nepovedlo dostatečně prokázat.

Agentura má nyní pátého šéfa za poslední tři roky. Je jím Karel Kučera, který kandidoval v komunálních volbách za ANO Andreje Babiše, ještě před termínem ale z kandidátky odstoupil. Agenturou ročně proteče zhruba padesát miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).