Menu Zavřít

Brusel nevyplácel

7. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Na 250 zaměstnanců Evropské komise nedostalo včas květnový plat

Měl to pro ně být důvod k oslavě. Měsíce a roky pracovali na přípravách vstupu svých zemí do Evropské unie. A teď, pár dní po rozšíření, tohle! Na 250 zaměstnanců Evropské komise z nových členských států dostalo letos v květnu výplatní pásku s nečekanou cifrou. S nulou. Na jejich konta tentokrát žádný plat z unie nedorazil. Proč? Bruselská účtárna totiž nezvládla administrativu související s přijetím nových členů a peníze prostě neodeslala.

Ani cent.

„Zaměstnanci Evropské komise mají jiný systém odesílání platů, než je v Česku zvykem,“ řekl týdeníku EURO jeden z nich. Nepřál si být jmenován, o práci pro Evropskou unii má i přes poslední lapsus nadále zájem. „Peníze nedostáváme zpětně, ale vždy s předstihem, ještě uprostřed měsíce. Za květen tedy měly přijít 15. května. Nepřišlo nic,“ stěžuje si. „Dokonce jsme dostali výplatní pásky, na kterých byla nula,“ dodal.
Poškození a rozčílení zaměstnanci pražské pobočky Evropské komise dokonce sepsali protestní nótu a odeslali jí do Bruselu. „To už byl opravdu vrchol všeho: asi po týdnu, kdy se vůbec nic nestalo, jsme zjistili, že ta ženská, která má naše platy na starosti a které jsme nótu posílali, je na dovolené,“ uvedl další z nich.
Problém se netýkal jen Čechů, ale všech přibližně 250 zaměstnanců jednotlivých Delegací Evropské komise. Pro přehlednost: Delegace působily ve všech deseti státech, které byly do Evropské unie přijaty letos v květnu jako jakési ambasády unie. V České republice, Estonsku, Maďarsku, Litvě, Lotyšsku, Polsku, Slovinsku a na Slovensku, Kypru a Maltě pomáhaly s přípravami na rozšíření, sledovaly postup místních úřadů, rozdělovaly peníze. Zaměstnance si najímaly mezi experty. Na místní poměry jim platily skutečně dobře, i odměna „obyčejné“ sekretářky se blížila třiceti tisícům.
Evropská komise udržuje své Delegace, tedy jakési zastupitelské úřady, ve více než 120 zemích světa. Delegace jsou zároveň diplomatickou misí i informační kanceláří Evropské unie. Odpovídají za poskytování a rozdělování evropské finanční pomoci. Nejsou však evropskými ambasádami, Evropskou unii totiž navenek stále reprezentuje Rada EU. To v praxi znamená, že stát, který radě momentálně předsedá, poskytuje unii svou diplomatickou službu a síť zastupitelských úřadů. Momentálně jsou tedy na půl roku, až do konce prosince 2004, evropskými ambasádami velvyslanectví Nizozemska.

CIF24

Neobvyklý souběh událostí.

Po rozšíření Evropské unie se jednotlivé Delegace Evropské komise přeměnily na Zastoupení EK. Ty už nebudou fungovat jako zastupitelské úřady unie, ale jen jakési evropské informační kanceláře. Na základě toho se změnilo i zařazení úřadu v organizační struktuře: zatímco Delegace EK spadala pod Generální ředitelství pro vnější vztahy, Zastoupení EK je nově součástí Tiskové a komunikační služby Evropské komise, která přísluší pod Generální ředitelství pro tisk a komunikaci. Zastoupení má zajišťovat Evropské komisi přímý kontakt s politiky, občany a novináři. Zaměstnanci ale zůstali stejní, rozdíl byl v tom, že Delegace EK jsou vedeny jako „local agents“ (místní síly), Zastoupení EK jako „auxilliary agents“ nebo „contract agents“ (pomocné nebo smluvní síly).
Každopádně za květen 2004 nedostal v řádném termínu zaplaceno nikdo z bývalých delegací a současných zastoupení ani v Praze, ani v devíti dalších hlavních městech nových zemí unie. Týdeníku EURO to potvrdila i mluvčí Zastoupení EK v Praze Katharina von Schnurbein. „Ano, skutečně došlo k nějakým komplikacím při placení pomocných sil na novém Zastoupení komise. Důvodem ale nebylo to, že by příslušný odbor komise nebral vážné své povinnosti. Došlo k neobvyklému souběhu tří událostí,“ uvedla mluvčí.

Třikrát změna.

O jaké tři události šlo? Za prvé: na vině je samotné rozšíření Evropské unie. To totiž způsobilo, že „se asi 250 místním silám změnil statut“, tvrdí von Schnurbein. Navíc zaměstnanci zastoupení už nedostávají platy z bankovních účtů pobočky komise v té které zemi, ale posílá jim je přímo ústřední účtárna Evropské komise z Bruselu. Posledním důvodem k neodeslání květnových platů je změna evropské počítačové aplikace k rozesílání platů. „Aplikace byla adaptována před několika týdny a týká se všech zaměstnanců komise a jejích agentur,“ říká Katharina von Schnurbein. Sečteno a podtrženo: „Tato shoda okolností vedla k tomu, že noví zaměstnanci nemohli být zařazeni do výpočtu květnových platů. Odbor Evropské komise, který je za rozesílání platů odpovědný, již odeslal manuálně peníze všem zaměstnancům, kterých se tento problém týkal. Takže většina z nich mohla obdržet peníze ještě před koncem května,“ tvrdí mluvčí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).