Menu Zavřít

Brusel vyzval Česko i Slovensko, aby vytvořily hlukové mapy

14. 6. 2017
Autor: Akustika Praha

Evropská komise vyzvala Českou republiku a Slovensko, aby vytvořily strategické hlukové mapy a akční plány, jak požaduje směrnice o hluku. Země mají na odpověď dva měsíce, v případě Slovenska se pak komise může obrátit na unijní soud, český případ je o krok "pozadu".

Směrnice o hluku požaduje, aby členské státy přijaly hlukové mapy, které znázorňují zatížení hlukem ve větších aglomeracích, podél hlavních železničních tratí a hlavních silnic a na hlavních letištích. Mapy pak slouží jako základ pro regulaci hluku.

Komise v dubnu 2016 Slovensko vyzvala, aby splnilo hlavní požadavky směrnice o hluku. Vzhledem k tomu, že stále nebyly přijaty strategické hlukové mapy 445 hlavních silničních úseků a akční plány pro dvě aglomerace, pro 462 hlavních silničních úseků a pro žádný z 16 hlavních železničních úseků, nyní řízení pro porušení unijního práva posunula do další fáze.

CIF24

Českou republiku dnes evropská exekutiva vyzvala, aby přijala několik potřebných hlukových map a všechny akční plány pro regulaci hluku pro aglomerace, hlavní silnice, hlavní železniční tratě a hlavní letiště.

Čtěte také o problémech s hlukem:

Hluk v open space kancelářích snižuje pracovní výkon, tvrdí studie

Most do ticha. Budoucnost autodromu ohrožuje hluk


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).