Menu Zavřít

BRUSEL ZAKÁZAL AKVIZICI

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

General Electric a Honeywell

BRUSEL (FT) – Největší akvizice v dějinách světového průmyslu v hodnotě zhruba 42 miliard dolarů se konat nebude. Evropská komise v Bruselu 3. července zakázala americkému smíšenému koncernu General Electric převzít firmu Honeywell International s odůvodněním, že po této transakci by získal dominantní postavení na několika trzích leteckých motorů, avioniky a dalších komponentů. Mohl by si tak diktovat ceny, což by pocítily hlavně letecké společnosti. Brusel od listopadu roku 1990 zablokoval patnácté firemní spojení. Verdikt z minulého týdne je ale ojedinělý, nejen pokud jde o hodnotu plánované transakce. Zákaz postihl dvě americké společnosti, a hlavně: Evropská komise zaujala zcela opačné stanovisko než ministerstvo spravedlnosti USA, které akvizici schválilo.

ebf - tip - debata

„Rozhodnutí bylo přijato po zevrubném prošetřování, jaké důsledky by spojení mělo pro trhy leteckých motorů, avioniky a dalších komponentů a systémů pro letecký průmysl, oznamuje Evropská komise na svých webových stránkách. Komisař Mario Monti argumentuje i tím, že komisi docházely četné stížnosti a upozornění „z obou břehů Atlantiku . Říká, že komise musela přihlédnout k tomu, že General Electric už nyní zaujímá dominantní pozici na trhu tryskových motorů pro velká komerční letadla a opomenout nelze ani jeho finanční sílu.

Mluvčí koncernu GE uvedl, že vedení nyní vážně uvažuje o tom, zda se proti verdiktu neodvolá. Nikoli proto, aby transakci „oživilo , ale aby se z rozhodnutí Bruselu nestal precedens. Šéf GE Jack Welch, který chtěl spojením s Honeywellem „ozdobit svůj odchod do důchodu, Evropské komisi v polovině června nabídl ústupky. Šlo o odprodej aktiv přinášejících GE roční obrat 2,2 miliardy dolarů a také účetní vyčlenění lesingové firmy GE Capital Aviation Services (Gecas) z koncernu. Montimu to ale nestačilo. Požadoval, aby Gecas byl odprodán některému z konkurentů GE (Rolls–Royce nebo Pratt & Whitney), což Welch odmítl.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).