Menu Zavřít

Brutální jistota

23. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Pritzkerova cena se letos drží zatraceně při zdi

WT100

V úterý 30. května bude v Istanbulu slavnostně předána prestižní Pritzkerova cena, často označovaná jako Nobelova cena za architekturu. Letošní laureát, jehož jméno je vždy oznamováno několik týdnů dopředu, překvapil. Stal se jím sedmasedmdesátiletý brazilský architekt Mendes da Rocha.
Ne že by da Rocha nebyl zajímavým architektem, ale není moc jasné, proč porotci považovali za důležité vyzdvihnout jeho tvorbu právě nyní. Da Rocha je jedním z předních představitelů brutalistní architektury, která vychází z pozdního Le Corbusiera a která byla aktuální zhruba před třiceti čtyřiceti lety.
„Mendes da Rocha prokázal hluboké pochopení pro prostor a rozměr v řadě různorodých budov, které navrhoval. Ačkoliv jen málo jeho staveb bylo realizováno mimo Brazílii, lekce, které se z jeho práce – ať již jako praktikujícího architekta nebo učitele – můžeme naučit, jsou univerzální,“ vysvětlil rozhodnutí prezident pořádající nadace Hyatt, Thomas J. Pritzker.
O tom, že brutalistní stavby jsou dodnes inspirující, není pochyb. Surový beton, jednoduché tvary, sochařsky modelovaný prostor – to jsou kvality, které s časem neztrácejí nic na své působivosti. Mnohý architekt by jistě ocenil i radikálnost a nekompromisnost brutalistní architektury, která vůči městu, přírodě i člověku vždy působí jako aktivní síla. Nepodřizuje se svému okolí, ale naopak se stává novým středem všech vztahů, do kterých vstupuje.
Brutalistní lekce byla pro poválečnou architekturu bezpochyby velice důležitá, ale že by byla či měla být nějak zvlášť důležitá právě dnes, to opravdu ne. Svým způsobem to vyznívá stejně, jako by se porotci rozhodli ocenit in memoriam třeba Miese van der Roheho. Samozřejmě že jeho koncept kontinuálního prostoru je pro současnou architektura zcela zásadní, ale je o tom potřeba vůbec mluvit?
Mnohem zajímavější je, když se porotci svým výběrem snaží upozornit na trendy, které se teprve rodí a které si zaslouží naši pozornost právě teď. Ocenění da Rochy je sázka na jistotu, na prověřenou kvalitu. Je to podobné, jako když Nobelovu cenu za mír dostane Červený kříž. Kdo by s tím nesouhlasil? Co to ale změní?

  • Našli jste v článku chybu?