Menu Zavřít

Brzda investic. Špatná platební morálka škrtí firemní růst

11. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Výpadky a zpoždění v platbách způsobují dominový efekt, který má nepříznivý vliv na hospodářský růst. Každá čtvrtá firma v Evropě musí kvůli špatné platební morálce odběratelů omezovat investice. V Česku je ale situace lepší než ve zbytku kontinentu.

Každá nesplacená faktura je ve firemním účetnictví znát. Když jich je víc, znamená to pro firmy obrovskou zátěž, která může skončit milionovými ztrátami a roztočením dluhové spirály, jež pohltí další partnery dotčených firem.

Problém zpožděných plateb či nesplacených faktur se v Evropě nedaří řešit, upozorňuje aktuální studie, kterou německá společnost EOS ve spolupráci s TNS Kantar provedla na 3200 společnostech ze 16 evropských zemí.

Téměř polovina firem uvedla, že jim kvůli špatné platební morálce poklesl zisk. Více než třetinu trápí nedostatečná likvidita. Firmám zkrátka chybí peníze, z nichž by financovaly růst, a čtvrtina z nich proto škrtá v investičních plánech. Na existenci ohrožují nesplacené faktury 17 procent evropských společností.

Platební morálka firem v Evropě (podíl řádně splacených faktur)

 Platební morálka evropských firem

Zdroj: EOS

Brzdou investic je absence plateb ze zkoumaných zemí především v Řecku, kde rozvojové plány muselo přehodnotit 39 procent firem. V Maďarsku a Chorvatsku to je více než 30 procent. Česko dopadlo z regionu střední a východní Evropy spolu s Polskem nejlépe. V obou zemích omezuje investice kvůli výpadkům a zpoždění plateb 18 procent firem.

EBF24

V bohatší části unie postihuje špatná platební morálka nejvíce firmy ve Velké Británii a Španělsku. Objem investic kvůli ní v obou zemích přiškrcuje třetina firem. Třetí nejvyšší podíl studie zaznamenala v Belgii (28 procent). Na růstovém kurzu naopak zůstává Německo, kde musí své plány z výše uvedeného důvodu redukovat jen 7 procent dotázaných podniků.

Dále čtěte:

Češi mají platební morálku na stejné úrovni jako Britové

Světová ekonomika roste. Centrální banky by měly zvýšit úrokové sazby


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).