Menu Zavřít

Brzdy české ekonomiky

15. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Makroekonomika

WT100

Korupce a neefektivní veřejná správa jsou dva největší problémy podnikání v České republice. Tvrdí to Světové ekonomické fórum, které vydalo Index mezinárodní konkurenceschopnosti.
České umístnění v Indexu se změnilo jen nepatrně, klesli jsme o dvě místa na 38. příčku. Jednou z oblastí, kde je na tom Česká republika stále špatně, je kvalita institucionálního prostředí. V důvěře veřejnosti v politiky jsme až devátí nejhorší z celkem 142 hodnocených zemí.
Instituce patří k základním předpokladům pro konkurenceschopnost, a jsou proto v základech pyramidy, která znázorňuje výsledky ČR. Hodnoty dvanácti skupin ukazatelů jsou oznámkovány jako ve škole. Česká republika má z institucí nedostatečně a naopak výbornou nemá z žádné z dvanácti oblastí.
Ukazatele Indexu ovlivňují různé kroky současné vlády. Za poslední rok lze připomenout několik pozitivních i negativních příkladů vládních politik s vlivem na konkurenceschopnost. K negativním patří nepředvídatelnost změn sazeb DPH nebo nešťastné změny imigračních pravidel pro zahraniční pracovníky. Z pozitivních vládních kroků můžeme jmenovat ukončení dvojitého zdanění dividend nebo relativně odpovědný přístup k veřejným rozpočtům, snad v budoucnu korunovaný dalšími změnami, například v podobě vytvoření rozpočtové rady nebo naplněním cílů již existujících konceptů, jako jsou výdajové rámce a hodnocení dopadů regulace.
Vláda si zaslouží také pochvalu za Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti, která již prošla připomínkovacím řízením. Schválení Strategie by byl krok správným směrem a napomohl by budoucí implementaci řady přínosných opatření. Konkrétní návrhy mají za cíl zvýšit nejen konkurenceschopnost, ale v konečném důsledku kvalitu života v České republice. Je nejvyšší čas tyto cíle začít cílevědomě sledovat a pyramidu konkurenceschopnosti zesvětlit.

  • Našli jste v článku chybu?