Menu Zavřít

Budapešť ve při s Vídní

20. 7. 2007
Autor: Euro.cz

MOL

Maďarská vláda navrhla minulý týden zákon, který by měl zahraniční firmy ve vlastnictví státu odradit od strategických investic na území Maďarska. Podaří-li se vládě záměr prosadit v parlamentu, zákon by pomohl především energetické společnosti MOL, o niž se uchází její rakouský rival OMV. Ten zvýšil v červnu podíl v maďarské firmě z deseti na 18,6 procenta, čímž dal najevo, že má o MOL eminentní zájem. Majoritní podíl v OMV se snaží získat Gazprom a je pravděpodobné, že akviziční apetit OMV je již řízen z Moskvy.
„Cílem je dát vládě kontrolu nad tím, jaký vliv mohou mít firmy v rukou zahraničních vlád na podniky, které slouží strategickým zájmům Maďarska,“ řekl agentuře Reuters mluvčí vlády David Daróczi. Záměr Maďarů není v Evropské unii výjimečný. Nedávno něco podobného navrhli Němci, kteří si nepřejí, aby zahraniční firmy měly v zemi vliv na určitá odvětví. Evropská komise už ale avizovala, že bude podobné záměry pozorně sledovat, aby nebyly v rozporu s antimonopolními zákony.
Maďaři nepovažují OMV za vhodného partnera, protože 31,5 procenta akcií v něm drží rakouská vláda. Němci argumentují otevřeněji. Říkají přímo, že ve strategických firmách netouží mít „zazobané“ podílníky z Ruska, Číny či Blízkého východu.
MOL se zatím bránil tím, že na trhu vykupoval vlastní akcie a parkoval je u spřátelených institucí. Analytici odhadují, že management už takto mohl nashromáždit asi třetinu akcií firmy. Je však i možné, že se management bude snažit získat až 50 procent akcií firmy, aby už do budoucna nemusel žádné nepřátelské převzetí řešit. Od 22. června, kdy MOL zahájila program zpětného odkupu vlastních akcií, koupila 10,6 milionu akcií za 1,6 miliardy dolarů. Má-li už firmu někdo převzít, tak bude lepší, když to bude přímo nějaký podnik z Ruska než OMV, prohlásil nedávno Zsolt Hernádi, generální ředitel MOL.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).