Menu Zavřít

Budapešťská univerzita unikne Orbánově zákonu. Pomůže jí New York

14. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Středoevropská univerzita pravděpodobně bude moci zůstat v Budapešti navzdory novému zákonu, který jí letos působení v Maďarsku formálně znemožnil. Maďarská vláda se na tom dohodla s představiteli amerického státu New York, odkud má univerzita akreditaci.

K podpisu dohody o setrvání univerzity v Budapešti by mělo dojít v následujících týdnech. Týdeníku Euro to potvrdil rektor Středoevropské univerzity (CEU) Michael Ignatieff na aténském fóru o demokracii, které se právě koná v řecké metropoli pod patronací deníku The New York Times.

„Dohoda je hotová. Už je jen na Orbánovi, aby ji podepsal,“ řekl týdeníku Euro Ignatieff s tím, že „pevně věří, že se tak stane“. Co přesně je obsahem dohody, však Ignatieff do jejího konečného podpisu nechce komentovat.

Středoevropská univerzita, kterou v roce 1991 založil americký mecenáš maďarského původu George Soros, čelí už několik měsíců tlaku Orbánovy vlády. Ta navrhla nový zákon, který univerzitě prakticky znemožňuje fungování na maďarském území, jelikož vyžaduje, aby každá zahraniční vysoká škola měla kampus nejprve v zemi svého původu.

 Rektor Středoevropské univerzity Michael Ignatieff

Rektor Středoevropské univerzity Michael Ignatieff

Jedinou školou, kterou by tento zákon ve svém fungování omezil, by byla právě CEU. Ale guvernér státu New York Andrew Cuomo inicioval letos na jaře jednání se zástupci maďarského ministerstva zahraničí, které nakonec k dohodě svolilo.

Postup maďarské vlády kritizovala v minulosti i administrativa Donalda Trumpa. Orbán přitom Trumpa v loňských amerických volbách podporoval. Americká vláda konstatovala, že Maďarsko ukládá „diskriminační, omezující požadavky na instituce akreditované ve Spojených státech, což ohrožuje akademické svobody a nezávislost”.

EBF24

K tématu čtěte více:

Maďarsko může skončit před unijním soudem. Kvůli zákonu o neziskových organizacích

Z nadějného studenta nepřítelem: mezi Orbánem a Sorosem to vře

Viktor Orbán


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).