Menu Zavřít

Bude další Transgas? Úředníci rozhodnou, zda padnou i další pražské domy

5. 5. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: ŠJů -Wikimedie Commons

Jsou to cenné doklady vývoje architektury, nebo nahraditelné objekty, které mají vyklidit místo novějším budovám? Otázka, kterou si kladou památkáři i zaměstnanci ministerstva kultury, kteří rozhodují o zařazení budov a objektů z dob socialismu mezi památky. Otázku opět otevřel vývoj okolo vinohradského komplexu Transgas, který musí ustoupit modernější kancelářské budově.

Proč by si měly budovy z dob socialismu zasloužit ochranu? Důvod ochrany je stejný jako u starších domů. Jde o architektonické dědictví, myslí si například architekt památkář Matyáš Kraclík. S kolegyní z Památkového ústavu se proto pustil do mapování „ohrožených“ objektů. Na vybrané budovy posléze dávají návrh na zařazení mezi kulturní památky.

Na ministerstvo podle Kraclíka putovalo okolo dvaceti podnětů na prohlášení památkou, některé z nich podával přímo on. Mezi budovy a objekty, které by si podle odborníků zasloužily památkovou ochranu tak patří třeba i Krematorium Motol, oblast bývalého Stalinova pomníku v Letenských sadech či studentské koleje na Větrníku nebo třeba Fontána Sjednocená Evropa na Vinohradech.


Architektura z dob socialismu obrazem:


Které z nich si nakonec statut památky vybojují, není podle Kraclíka jisté. Ministerstvo kultury podle mluvčí Simony Cigánkové eviduje v současnosti deset podnětů na zařazení budov mezi kulturní památky. Na čekací listině je například budova polikliniky Pod Marjánkou v Praze 6 a dosud nebylo ukončeno ani řízení o prohlášení památkou u obchodního domu Kotva.

Svůj boj místo mezi kulturními památky s největší pravděpodobností už prohrál vinohradský komplex Transgas. Nahradit ho má novostavba, kterou navrhl Jakub Cigler. Zařazení mezi památky navrhoval Klub za starou Prahu. Proti bourání představitele brutalismu vystupovali vedoucí kateder dějin umění z vysokých škol i jeden z autorů komplexu Václav Aulický.


Transgas nedají odborníci lacino. Čtěte:

CIF24

Proti demolici. Odborníci i autor chtějí chránit budovu Transgas

Komplex budov Transgasu na Vinohradské třídě v Praze (na archivním snímku z 1. dubna 2016) postavený ve stylu brutalismu není kulturní památkou.


Z mimopražských staveb posuzuje například ministerstvo nádražní budovu v Duchcově nebo nádražní budovu ve Vítkovicích. Na statut kulturní památky čeká karlovarský hotel Thermal. „O fázi probíhajících správních řízení mi zákon bohužel nedovoluje poskytovat informace. Vyjádřit konkrétněji se mohu až tehdy, je-li rozhodnutí ministerstva pravomocné,“ zmínila Cigánková.

Dále čtěte:

Majitel domu na Václavském náměstí chystá demolici. Nájemci dostali výpověď

Neprodejná. Budovu Invalidovny za více než 600 milionů chtějí památkáři


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).