Menu Zavřít

Bude Japonsko platit bitcoinem? Stovky tisíc obchodů jsou pro

6. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Japonská vláda přijala nedávno dodatek k bankovnímu zákonu, který de facto uznává bitcoin jako jeden z oficiálních platebních prostředků. V reakci na to se o možnost platby bitcoinem ve svých provozovnách údajně uchází stovky tisíc provozoven v zemi.

Dodatek japonského bankovního zákona, který vláda nedávno schválila, uznává bitcoin a další kryptoměny jako tzv. „prostředek hodnoty“. To podle odborného ekonomického serveru Investopedia znamená mimo jiné i to, že s kryptoměnami lze v japonském právním rámci obchodovat či je směňovat.

Dva přední japonští maloobchodníci již podle technologického webu Silicon Angle přijali opatřená, která platby bitcoinem v jejich provozovnách umožňují. Jedná se o prodejce elektroniky Bic Camera, který v prodejnách zavedl platbu kryptoměnou do výše částky 905 dolarů na zkoušku. Spolu s tím firma zahájila i úzkou spolupráci se společností bitFlyer, která je jednou z nejvýznamnějších bitcoinových burz v zemi. Personální a reklamní agentura Recruit LifeStyle pak oznámila, že umožní platby bitcoinem od léta.


Japonsko je zkrátka napřed. Čtěte více:

Velký bratr dohlédne i na záchody. Začne v Japonsku


Platby bitcoinem podle informací serveru Newsbtc v Japonsku aktuálně přijímá kolem čtyř tisíc obchodníků. Podle webu o kryptoměnách News.bitcoin by v létě mělo v Japonsku být možné platit bitcoinem již v 260 tisíc gastronomických zařízení a prodejnách. Pokud by ale jejich počet dále narůstal, mohl by se bitcoin v zemi stát plnohodnotnou alternativou ke kreditním a debetním kartám.

MMF24

Japonsko je ve svém přístupu ke kryptoměnám velmi progresivní. V Evropě podobný přístup razí Švýcarsko, které umožňuje platit bitcoinem například za lístky ve vlaku.

O bitcoinu dále čtěte:

Bitcoin zakolísal. Jeho fond nesmí na burzu, rozhodl americký úřad

Hodnota bitcoinu poprvé v historii překonala cenu zlata

Bitcoin je na novém maximu. Přiblížil se ceně zlata


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).