Menu Zavřít

Povolební úklid: ANO chce v Praze zrušit některé buňky

10. 11. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Hnutí ANO po komunálních volbách vůbec nevypadá dobře. Nejvíce napjatá situace je zřejmě v pražské organizaci hnutí. Výsledkem neúspěšných voleb může být i rušení některých oblastních sdružení.

Současné problémy hnutí ANO v Praze snad nejlépe ilustrují události okolo nového šéfa zastupitelského klubu Patrika Nachera. Někdejší volební lídr po několika dnech ukončil spolupráci se svou novou poslaneckou asistentkou Radmilou Kleslovou, která musela před třemi lety skončit ve vysoké politice kvůli nemravným smlouvám se státními a městskými firmami. Angažmá Kleslové Nacher vysvětlil mimo jiné tím, že chtěl smířit znesvářenou pražskou organizaci, kde má Kleslová stále značný vliv. To potvrdila i Kleslová.

„Všichni se ho ptali, proč si mě vzal za asistentku, když byl od začátku v Praze ve skupině proti mně. Jenže to bylo před čtyřmi lety, pak jsme spolu začali spolupracovat například na legislativě v poslaneckém klubu i v zastupitelstvu, takže zjistil, že Kleslová není tak špatná, a já jsem zjistila, že je šikovný,“ vysvětlila Kleslová spolupráci s Nacherem, kterou oba ukončili s tím, že „nemají zapotřebí takovou mediální pozornost“.

Následně se proti Nacherovi začaly šířit nepravdivé informace o tom, že před několika lety vlastnil firmu na spotřebitelské půjčky. Firma Left Hand Czech, v niž dříve působil, sice později opravdu poskytovala nevýhodné půjčky, ale Nacher svůj podíl prodal ještě před tím, než se do tohoto podnikání pustila. „Musel jsem to v posledních dvou týdnech vysvětlovat. Někdo to záměrně šíří,“ tvrdí Nacher.

Pražská vzpoura

Vůdce ANO Andrej Babiš se v Praze po volbách setkal s něčím, s čím rozhodně nepočítal. Nejprve chtěl, aby vedení pražské buňky po prohraných komunálních volbách ze svých funkcí odstoupilo. To se však nestalo a šéfa pražského ANO Jana Říčaře se zastal jak Nacher, tak volební lídr Petr Stuchlík. Proti současnému vedení pražské buňky naopak vystupuje Kleslová, která je dodnes s Babišem v pravidelném kontaktu.

Říčař se před několika dny s Babišem sešel, aby došli k nějakému kompromisu. Na svém postu zatím Říčař zůstane, ale ve hře je rušení některých neúspěšných pražských obvodních sdružení. „Dojde k celkové inventuře oblastních organizací, k čemuž budou přijata konkrétní opatření. A ano, v krajním případě může dojít i k rozpuštění některých organizací,“ potvrdil Říčař.


Čtěte komentář: První velká Babišova porážka a dalších deset změn, které přinesly tyto volby

Brífink Jana Novotného


S rušením některých neúspěšných buněk by souhlasil i Nacher. „Je možné, že k tomu dojde. Byl bych asi pro vzhledem k tomu, jaké výsledky některé obvody udělaly a jak tamní členové pracují,“ uvedl šéf pražských zastupitelů.

Na nedostatečnou aktivitu některých členů pražského ANO si stěžuje i Stuchlík. Právě on by se mohl v budoucnu do čela pražské buňky hnutí ANO postavit. Dosud se ale ještě nerozhodl, jakou roli chce v ANO hrát.

Protest z Ostravy

Hnutí ANO ztratilo po letošních volbách nejen pražskou radnici, ale i tu brněnskou, kde skončil primátor a místopředseda hnutí ANO Petr Vokřál, když neuspěl v povolebním vyjednávání a město musel přenechat ODS. Hnutí ANO nezískalo ani vedoucí post v Plzni, ačkoli tam vyhrálo. V západočeské metropoli dokonce přepustilo všechny důležité posty v městské radě včetně křesla primátora konkurenční ODS.

Aktuálně nejvýše postaveným regionálním politikem hnutí ANO je staronový ostravský primátor Tomáš Macura. V něm Andrej Babiš získává velmi populárního a zdatného vnitrostranického oponenta. Ačkoli je navenek Macura vůči vedení hnutí loajální, nesouhlasí s řadou vládních kroků a nelíbí se mu ani dominantní role Andreje Babiše v hnutí, kterou ještě stvrdily stanovy, když „Šéfovi“ umožnily odvolat kohokoli z kandidátky, jak se mu zlíbí. Poprvé se to výrazněji projevilo právě letos před komunálními volbami, když Babiš vyměnil v Praze Nachera za Stuchlíka.


Přečtěte si komentář: Kmotr ke kmotrovi sedá

 Páral


Macura by byl rád, kdyby se hnutí ANO vrátilo zpět na středopravicové pozice, které hájilo při vstupu do velké politiky a které postupně opustilo kvůli posunu doleva.

Je paradoxní, že po návratu ke středopravicové politice volá zrovna lídr ANO z Ostravy, který na severu Moravy nejvíce sbírá zklamané voliče ČSSD a v posledních letech prakticky nahradil tradičně silnou pozici sociálních demokratů v tomto regionu.

ebf - tip - debata

Kromě Ostravy dokázalo hnutí ANO získat post primátora v dalších pěti krajských městech: v Českých Budějovicích, Karlových Varech, Pardubicích, Olomouci a ve Zlíně. Vzhledem k plošné popularitě hnutí ANO v celostátní politice ale rozhodně nejde o žádný převratný výsledek.

Přečtěte si také:

V Českých Budějovicích povládne čtyřkoalice. Primátorem zůstane Svoboda z ANO

V Hradci povládne koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec. Primátorem bude Hrabálek

Karlovy Vary povede koalice ANO, Karlovaráků a ODS. Primátorkou bude Pfeffer Ferklová

Babiš: Kmotři ODS chystají v Plzni stejný scénář jako v Brně

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).