Menu Zavřít

Bude poradce Mlynář senátorem?

30. 12. 2009
Autor: Euro.cz

TOP 09

V předvečer Štědrého dne se na veřejnost dostala zpráva, že se Vladimír Mlynář má stát kandidátem TOP 09 pro volby do Senátu v Praze 6. Tuto informaci nicméně Mlynář odpálkoval argumentem, že Jan Fischer je jediným člověkem, pro něhož pracuje coby šéf týmu premiérových poradců. Redakci týdeníku EURO pak odkázal na své webové stránky, kde se dočteme: „K oživeným spekulacím o mé údajné kandidatuře do Senátu opakuji, že po dobu, kdy pracuji v týmu premiéra Jana Fischera, se vlastním politickým angažmá nezaobírám a ani jej neplánuji.“
Politika se Mlynářovi přesto líbí. Někdejší šéfredaktor Respektu se vryl do paměti širší veřejnosti jakožto ministr bez portfeje v úřednickém kabinetu Josefa Tošovského. V koaliční vládě ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody zastupoval jako ministr informatiky nejmenší stranu. Z té doby také pochází jeho stíhání kvůli založení společnosti Testcom servis, které svěřil portál veřejné správy. Mlynář se hájil tím, že se ničeho nezákonného nedopustil, k čemuž nakonec dospěl i Nejvyšší soud.
Zejména občanským demokratům je osoba vrchního našeptávače premiéra Fischera doslova trnem v oku. Petr Nečas počastoval Mlynáře titulem „dalíkotvrdíkovec“. Chtěl tak naznačit ne zcela průhledné vazby blízkých spolupracovníků stranických lídrů ČSSD i ODS Jaroslava Tvrdíka a Marka Dalíka. Sám Fischer se svého poradce zastal v Otázkách Václava Moravce. „Pokud má někdo pocit, že se děje něco nekalého, že jsou ti lidé zezadu v teoriích všeobecného spiknutí a lobbingu někým řízeni na dálku, ať o tom přinesou alespoň nějaké indikace, když už ne důkazy,“ uvedl.
Jasné je jediné: do jarních sněmovních voleb z Mlynáře asi nic konkrétního nevypadne, což týdeníku EURO potvrdil i místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. Ten nicméně naznačil, že Mlynář má dveře do strany otevřené. Dodal také, že předseda strany Karel Shwarzenberg je s Mlynářem v intenzivním kontaktu a pokud se chtěli o případné kandidatuře bavit, určitě tak již udělali.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).