Menu Zavřít

BUDE SE PROPOUŠTĚT

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

British Airways

ebf - tip - debata

LONDÝN (Handelsblatt) – Letecká společnost British Airways připravuje nemilosrdné škrty. Postiženy budou trasy, pracovní místa a servisní služby, náhrada není v plánu.
Cíl je zřejmý: dostat společnost znovu do černých čísel. Zmíněné kroky, o nichž informoval britský list The Observer, jsou součástí ročního plánu, který předloží letecký přepravce začátkem listopadu. Dvanáct příštích měsíců bude posledních pro deset tisíc zaměstnanců. Šéf představenstva Rod Eddington přesto tvrdí, že nepůjde o žádný velký třesk. O detailech plánu se bude ještě jednat. Eddington dokonce předpokládá, že nadbyteční pracovníci odejdou sami.
Odzvoněno bude také nerentabilním přepravním trasám. Eddington by rád viděl ve vzduchu spíše menší letadla se skromnějším obsazením - ztráty by se podle něj mohly snížit.
British Airways, které jsou největší evropskou leteckou společností, se potýkají s problémy od druhé poloviny loňského roku: pokles ziskovosti způsobil nadbytek kapacit v dopravě, vysoké ceny oleje a konkurence v Evropě. Naposledy jim ránu zasadilo fiasko fúze s nizozemskou společností KLM Royal Dutch Airlines. Obě firmy nedokázaly uspokojivě vyřešit problémy, na něž během více než dvouměsíčních rozhovorů narazily.
Statistické ukazatele nicméně naznačují jisté zlepšení. British Airways zvýšily v prvním čtvrtletí fiskálního roku (počínaje 1. dubnem 2000) provozní zisk meziročně o tři procenta na 97 milionů liber. Výsledky jsou v souladu s očekáváním trhu. Včetně disponibilní ztráty vykázala firma čtvrtletní ztrátu padesáti milionů liber, zatímco ve stejném období roku 1999 byla ještě zisková (200 milionů liber). Experti očekávali ještě hlubší propad. Obrat společnosti se v prvním čtvrtletí zvýšil na 2,3 miliardy liber.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).