Menu Zavřít

Bude se stavět všude?

25. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Zdá se, že tempo výstavby nových bytů v České republice nabírá obrátky. Praha už není jediným městem, kde lze koupit kvalitní nově postavený byt, nabídka se zlepšuje i ve městech velikosti Poděbrad či Uherského Hradiště - nemluvě o Brně, které se stává nejdynamičtějším trhem.

Zdá se, že tempo výstavby nových bytů v České republice nabírá obrátky. Praha už není jediným městem, kde lze koupit kvalitní nově postavený byt, nabídka se zlepšuje i ve městech velikosti Poděbrad či Uherského Hradiště - nemluvě o Brně, které se stává nejdynamičtějším trhem.

Hlavní město pochopitelně nadále drží primát v cenách i rozsahu výstavby, ale v Brně, Plzni, Hradci Králové se díky nové výstavbě začíná dynamicky rozvíjet trh s byty. V moravské metropoli dnes napočítáme více než dvě desítky rozestavěných bytových projektů a zprávy investorů mluví o dalších lokalitách chystané výstavby. Poděbrady či Beroun se stávají zajímavou alternativou pro ty, kdo pracují nebo mají své zákazníky v Praze, ale nechtějí bydlet v hlavním městě. I podobně velká města na Moravě však dnes nabízejí bydlení v nových bytech. Abych se opravil, největší změna je v tom, že takové bydlení přestávají nabízet města a uvolňují místo investorům, kteří staví byty do osobního vlastnictví. Dřívějšímu systému kvazinájemního bydlení, kdy města ve spolupráci s družstvy stavěla byty, na které bylo možno z našich kapes čerpat dotace na tzv. nájemní bydlení, které vlastně nájemním není, snad naštěstí díky změně dotačních pravidel již odzvonilo.

A tak si i v Uherském Hradišti můžete vybrat, jestli chcete byt (do vlastnictví) v blízkosti jednoho z nejkrásnějších náměstí u nás, anebo na okraji města s výhledem na Buchlov a vrchy, které jej obklopují. Stane se v České republice i v dalších městech normální koupit si byt, pokud chci a mám na to?

Zdá se, že za vším jsou hypotéky. Bytoví developeři již nemusejí spoléhat na podnikatele a restituenty a mohou nabízet své byty poměrně širokému spektru lidí, kteří mají dobré zaměstnání a nebojí se na byt si půjčit. I proto nezávisí počet nově stavěných bytů ani tak na velikosti města, jako na prosperitě regionu a pracovních příležitostech. Bude zřejmě trvat ještě pár let, než bude Ústí nad Labem následovat stejně velké Pardubice nebo Hradec Králové. Dobrou zprávou je to, že bytová výstavba zasahuje více a více měst. Čísla zveřejněná hypotečními bankami ukazují, že výstavba bytů a rodinných domů i v roce 2004 rostla a počet spokojených majitelů nové nemovitosti se nadále bude zvyšovat.

CO NOVÉHO V PRAZE

Z předchozích vět by se mohlo zdát, že Praha už není tím městem, které udává směr a že se zde vývoj začíná zpomalovat. Není tomu tak. V Brně je největší procentuální přírůstek zahájené výstavby, ale hlavní město i dnes ukazuje trendy, které budou další města v příštích letech následovat.

Praha dosáhla nového cenového stropu a patrně tuto hranici nemůžeme nazývat stropem, protože exkluzivní lokality nadále zaznamenávají cenový růst. Kdo je tím novým rekordmanem? King´s Court v ulici U Hradeb na Malé Straně. Právě tam, kde dříve bývalo ono oblíbené kino. Ceny v pětihvězdičkovém obytném komplexu, jak o něm mluví jeho tvůrci, dosáhly 220 tisíc korun za m2 podlahové plochy bytu. Lokalita je delikátní, komfort možná vyšší než očekávaný.

Na druhém pólu cen spolu soutěží projekty, které nabízejí stovky a ve třech případech dokonce více než tisícovku bytů. Ani zde však nelze najít byty, které by stály méně než 30 tisíc korun za metr čtvereční. Inzerované ceny se sice pod touto úrovní pohybují, ale za byt výše než v přízemí méně než 30 tisíc korun za metr čtvereční nezaplatíte.

Největší novinkou loňského podzimu pro mne nejsou projekty u budovaných stanic metra na okraji Prahy, ale obytný soubor, který posunuje naše vnímání centra Prahy: River Diamond. V místě, kterému by ještě před rokem většina českých developerů nevěřila, dnes začíná vyrůstat komplex, který je po mnoha letech prvním projektem bydlení (téměř) na vltavském nábřeží. Karlínem v roce 2002 proteklo mnoho vody, ale zdá se, že od té doby zažívá tato čtvrť ještě větší renesanci. Blízkost centra, rozsáhlé plochy umožňující rozvoj a poloha mezi Vítkovem a řekou hrají této části města do karet. Možná je nedaleko doba, kdy se podobně začnou - probouzet Holešovice a Libeň. Praze by to jen prospělo.

POHYB CEN

CIF24

Po našem vstupu do Evropské unie začal denní tisk spekulovat o cenové bublině a možném poklesu cen. Jak se však ukazuje, tato panika byla předčasná, stejně jako předpovědi těch samých redaktorů z roku 2003, kdy naopak předvídali této zemi pokračující raketový růst cen. Dá se tedy očekávat nějaká změna dnešní situace?

V současné době ceny nových bytů ve většině měst rostou o 5-10 procent ročně, jen zcela výjimečně růst dosahuje 12-15 procent. V hlavním městě je trh s byty poměrně rovnovážný a nepředpokládáme, že by se růst cen zastavil, nebo naopak zrychlil. Nových bytů se staví více, ale hypoteční banky nadále drží úroky nízko a platy rostou. Zajímavý vývoj ale můžeme čekat v některých dalších městech. Zejména v Brně patrně začnou růst cenové rozdíly mezi kvalitní a méně kvalitní výstavbou, daleko větší roli začne hrát lokalita a charakter projektu. Příkladem pro Brno se stal Hradec Králové. Jako v prvním městě mimo Prahu zde byly úspěšně prodány byty s cenou vyšší než 40 tisíc korun za metr čtvereční. Šlo o náročnou rekonstrukci historického objektu v centru města a standard bytů byl také poměrně vysoký. Ale zdá se, že Šatlava, jak zní název projektu, si své příznivce našla.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).