Menu Zavřít

Budíček od Craiga McCawa

18. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Úmysl společnosti Clearwire vytvořit širokopásmovou mobilní síť by mohl zčeřit vody

Představte si následující budoucnost: jedete expresem Acela z Bostonu do Washingtonu a potřebujete navázat spojení s přáteli v Pekingu a Londýně. Vytáhnete si laptop a o chviličku později je doženete přes video – i když se vlak řítí rychlostí 240 kilometrů v hodině. Později, projížděje taxíkem kolem Bílého domu, sáhnete po stejném laptopu a podíváte se na e-mail, pak si spustíte přehrávač médií a zhlédnete pár minut odpoledního baseballového zápasu svého oblíbeného domácího týmu Boston Red Sox.
Jestliže se Craigovi O. McCawovi bude dařit, bude tohle všechno, i řada dalších věcí, dostupné už za tři roky. McCawově společnosti Clearwire se podařilo získat licenci na dostatečně široké frekvenční pásmo, aby mohla vytvořit celonárodní bezdrátovou širokopásmovou síť založenou na vynořující se technologii označované jako mobilní WiMAX – mocná sestra WiFi. Clearwire dostal 5. července pořádnou injekci, Intel a Motorola do firmy napumpovaly téměř 900 milionů dolarů. Technické giganty si předsevzaly udělat z WiMAXu technologii hlavního spotřebitelského proudu a slibují si velké peníze z prodeje čipů, laptopů, mobilních telefonů a dalšího příslušenství kompatibilního s touto technologií.
McCaw slavně vyřídil telefonní společnost Ma Bell, když v osmdesátých letech vybudoval celulární síť, kterou později prodal společnosti AT&T za 11,5 milionu dolarů. Teď by mohl být nachystán udělat něco podobného dnešním hráčům na poli kabelové, satelitní a telefonické komunikace zajištěním levnější alternativy pro širokopásmové služby, které tyto společnosti v současné době nabízejí. „Uspokojení požadavků, kterých si ostatní nevšímají, to byl vždycky cíl společností, s nimiž jsem měl kdy co do činění,“ říká McCaw.
Není tomu tak dlouho, kdy se McCawův gambit se službou WiMAX nezdál dobře zajištěným hráčům tolik nebezpečný. Pro WiMAX neexistovaly žádné obecně závazné technické normy, a bylo tudíž příliš drahé vyrábět příslušné vybavení ve velkém měřítku. V loňském roce však byly tyto dlouho očekávané specifikace standardů schváleny, což pomohlo firmám Motorola a Intel vstoupit do hry. Dodejme, že McCaw ovládá jednu z největších částí ze spektra služeb WiMAX, zdá se tedy, že je dost dobře zajištěný.
Přívrženci kabelových sítí a telekomunikací se tváří, že je McCawovi ambice na poli WiMAX nemohou vyvést z konceptu. Snadno si ale představíme, že si lidé raději předplatí služby Clearwire, které jim kdekoli umožní online přístup na internet, než službu, která je omezuje na jejich domovy. Protože vybudování infrastruktury pro WiMAX je proti tradičním sítím mnohem levnější, může si Clearwire kromě toho dovolit nabídnout celonárodní mobilní službu za pouhých pětadvacet dolarů měsíčně. A najednou se placení šedesáti dolarů za širokopásmový přístup prostřednictvím Verizon Wireless' zdá být mnohem méně atraktivní.
Není to jen otázka přetažení klientů konkurence. McCawova hra s projektem WiMAX by mohla ohrozit miliardy dolarů investovaných telekomunikačními a kabelovými společnostmi do rychlejšího a bezpečnějšího provozu jejich širokopásmových sítí. Například Verizon investuje něco mezi dvaceti až čtyřiceti miliardami dolarů, aby v příštích zhruba deseti letech natáhl optické kabely do domácností. Provozovatelé mobilních sítí zatím vložili srovnatelné částky do takzvaných sítí třetí generace, které by měly mimo jiné umožnit klientům sledovat na mobilních telefonech televizní vysílání v „reálném čase“. WiMAX nemusí nutně tyto investice znehodnotit, ale mohl by se stát dost velkou konkurencí na to, aby operátorům návratnost vydaných miliard značně ztížil.

ebf - tip - debata

Obranné kroky.

Znamená to tedy, že nikdo nestojí MCCawovi v cestě? Někteří klíčoví hráči už podnikají kroky, které by ho mohly zastavit. Provozovatelé celulárních sítí spolupracují s výrobci osobních počítačů na rozšíření broadbandových služeb nad možnosti telefonů. Obchodní komunikátory již disponují novými zásuvnými modemovými kartami, které umožňují připojení k internetu prakticky kdekoli. Verizon Wireless i ostatní podobné firmy také snižují jak ceny těchto karet, tak měsíční poplatky za širokopásmové služby.
A v listopadu uzavřely společnosti Comcast, Time Warner Cable, Cox Communications a Advance/Newhouse Communications dohodu se společností Sprint Nextel, jediným dalším operátorem s celonárodním škálou služeb WiMAX. Zmíněné partnerství umožňuje provozovatelům kabelových sítí nabízet mobilní telefonické služby, jedině tak totiž mohou konkurovat telekomunikacím. Mohly by ovšem také přeprodávat WiMAX patřící společnosti Sprint Nextel, nebo dokonce koupit část jeho frekvenčního pásma. „Ujednání (Sprintu) umožňuje provozovatelům kabelových sítí udržet si příležitosti, jež jsou v dosahu bezdrátových sítí,“ vysvětluje Charles S. Golvin, analytik agentury Forrester Research.
Clearwire už však znovu vymýšlí vlastní strategické partnerství. Například AOL distribuuje služby WiMAX, které této společnosti patří. Poskytovatel satelitního vysílání DirecTV Group (DTV ) mezitím vyjádřil svůj zájem o WiMAX jako o způsob, kterým bude moci konkurovat provozovatelům kabelových a telekomunikačních sítí. Navzdory ujednání firmy Sprint Nextel se zástupci provozovatelů kabelových sítí bylo by předčasné vyloučit její partnerství s firmou Clearwire. Ani jedna z nich nemůže nabídnout celostátní pokrytí, takže budou možná přinuceny k nějakému druhu dohody o WiMAX roamingu.
McCaw má záviděníhodnou minulost, rozmanité investiční spektrum a nyní i obrovský válečný arzenál a jeho Druhý zákon je již v plném proudu.

Copyrighted 2006 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).