Menu Zavřít

BUDOUCNOST NA VÝCHODĚ

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

OMV

Rakouský ropný a plynárenský koncern OMV ohlásil za loňský rok desetiprocentní růst obratu na téměř 5,2 miliardy eur a čistého zisku o patnáct procent na 194 milionů eur. „S našimi hospodářskými výsledky jsme spokojeni, prohlásil při jeji ch prezentaci minulý týden ve Vídni šéf kon- cernu Richard Schenz. Podle odborníků by však mohly být výraznější, nebýt toho, že společnost, jejímž hlavním vlastníkem je stále rakouský stát, musela loni podle zákona snížit ceny pohonných hmot.

Koncern hodlá do konce roku 2002 investovat kolem dvou miliard eur (72 miliard korun), z toho zhruba tři čtvrtiny by měly být určeny na další obchodní expanzi. Letos chce OMV posílit svoji přítomnost především v Bulharsku a Rumunsku, kam vstou- pil teprve nedávno.

Expandovat však chce také v sousedních zemích, včetně severní Itálie a jižního Bavorska. Zálusk má na bratislavský Slovnaft - vzdálený od sídla firmy pouhých pětačtyřicet kilometrů. Schenz se domnívá, že Slovnaft by byl pro koncern ideálním pa rtnerem, zvláště pokud by se s ním propojil novým produktovodem, který by umožnil „tu nejlepší dělbu práce .

MMF24

Síť OMV zahrnuje 1081 čerpacích stanic pohonných hmot, z toho 558 v Rakousku, kde jí patří pětina trhu. V tuzemsku vlastní 104 čerpacích stanic a deset procent trhu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).