Menu Zavřít

Budvar čekají investice i přetahovaná s ministerstvem

Autor: Profimedia.cz

Budoucí šéf národního podniku proinvestuje v dalších letech přes 1,8 miliardy korun a čeká jej boj s ministerstvem zemědělství.

Ročně tudy projedou tisícovky vodáků, zbytků historického Fellingerova mlýna v Českém Vrbném si jich ale všimne jen minimum. Dlouhou dobu šlo přitom o stavbu, bez níž by se neobešlo československé pivovarnictví.

Když po první světové válce vedení Českého akciového pivovaru v Českých Budějovicích řešilo, jak zmodernizovat výrobu, v první řadě bylo nutné najít vlastní zdroje vody a elektrifikovat všechny provozy. Přímo v pivovaru proto vyvrtali tři artéské studně. A v roce 1922 předělali starý Fellingerův mlýn na vlastní vodní elektrárnu. Dvojice Francisových turbín tady vyráběla energii až do 70. let. Dnes, pětadevadesát let poté, už Budějovický Budvar nedostatek elektřiny nebrzdí. Zádrhel je jinde. Kapacita 1,6 milionu hektolitrů piva ročně nestačí. Jen pro srovnání – během své první sezony 1896 podnik navařil celkově 35 223 hektolitrů, což nyní zvládne za osm dnů.

Celkový výstav Budějovického Budvaru (v milionech hektolitrů)
2011 1,32
2012 1,34
2013 1,42
2014 1,46
2015 1,60

„Rokem 2015 nastal stav, že kapacita pivovaru je plně vyprodaná. Ani loni jsme nemohli splnit požadavky všech zákazníků, poptávka byla o zhruba pět procent vyšší než naše možnosti, což je nepříjemné,“ upřesňuje v rozhovoru pro týdeník Euro bývalý ředitel pivovaru Jiří Boček.

Proto ještě za jeho éry vznikl plán, jak bude Budějovický Budvar růst do roku 2030. Postupnými úpravami se má docílit celkového ročního výstavu dva miliony hektolitrů. Jen letos se utratí 730 milionů korun. Peníze půjdou především do nového logistického centra, kde vznikne 20 tisíc paletových míst.

Přímo v areálu pivovaru se tak uvolní místo pro třetí stáčecí linku a rozšíření ležáckého sklepa. „Tyto rozvojové investice budou stát 1,8 miliardy korun,“ počítá Boček.

Pivo a býčí sperma

Právě v chystaném rozšíření pivovaru doutná spor. Zatímco interní plány Budějovického Budvaru počítají s tím, že nová varna vznikne uvnitř areálu, ministerstvo zemědělství jako zřizovatel národního podniku by rádo část výroby přestěhovalo. Roční kapacita dva miliony hektolitrů podle ministerských propočtů stačit nebude.


Přečtěte si jak situaci Budvaru komentuje Pavel Páral:

Komentář: Zvětralý ležák

Ilustrační foto


„Obecně chci, aby nejen Budvar, ale i Lesy České republiky hledaly nové možnosti – nejen v České republice, ale i za našimi hranicemi. Proto mluvím o tom, aby se v budoucnu Budvar případně soustředil na možnou akvizici, která by byla mimo České Budějovice,“ vysvětluje ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). A stále hlasitěji je slyšet touha přesunout výrobu značky Pardál do daleké ciziny. V Budějovicích by se pak vařil pouze prémiový Budweiser Budvar.

Export Budějovického Budvaru (v milionech hektolitrů)
2011 0,65
2012 0,66
2013 0,76
2014 0,81
2015 0,89

Jak zjistil týdeník Euro, silně se spekuluje o africké Zambii. Sám Jurečka ji v posledních dvou letech navštívil dvakrát, s tamějším ministrem zemědělství Givenem Lubindou si dobře rozumí. Zambie navíc patří mezi prioritní země rozvojové spolupráce, Praha tam v posledních letech poslala více než 60 milionů korun. V roce 2014 například Česko poskytlo Zambii inseminační dávku býčího spermatu v hodnotě 410 tisíc korun.
„Já se nedívám jen na Afriku jako na perspektivní region. Například Asie je také kontinent, který z hlediska demografie a růstu životní úrovně bude zvyšovat svou poptávku po pivě,“ reaguje Jurečka. „Každá země, která je stabilní a kde je demografický růst, je pro nás zajímavá z hlediska exportních příležitostí,“ dodává.

Jurečkovo poslední slovo

Vyjednávání o rozšiřování výroby bude zřejmě nejtěžším úkolem, který nového ředitele Budějovického Budvaru v příštích měsících čeká. Jiří Boček skončil v čele národního podniku loni v prosinci, výběr jeho nástupce probíhá nyní. Komise se poprvé sejde v úterý 28. února, rozhodovat se bude mezi deseti kandidáty.

Ministerstvo zemědělství zatím nechce žádné jméno zveřejňovat. Největší šance se nicméně dávají současnému ekonomickému řediteli Petru Žáčkovi. Ostatně i ze slov Jiřího Bočka, jednoho z pěti členů poroty, je jasné, že podpoří člověka zevnitř pivovaru. „Bude to mít tu výhodu, že v pivovaru zůstane kontinuita,“ doplňuje bývalý ředitel.

Tržby pivovaru (v miliardách Kč)
2011 2,0
2012 2,1
2013 2,2
2014 2,3
2015 2,5

Vedle Žáčka se spekuluje také o tom, že se do tendru přihlásil i Zdeněk Radil. Ten v minulosti dlouho velel skupině Pivovary Lobkowicz. Radil do uzávěrky vydání na dotazy týdeníku Euro nereagoval.

Poslední slovo bude mít ministr Marian Jurečka. Rozhodovat bude mezi třemi finalisty. „Osobně se s nimi sejdu a následně jednoho z nich jmenuji novým ředitelem,“ reaguje Jurečka.

EBF24

Takže zbývá vyřešit otázku, jestli mu bude bližší pokračovatel Bočkových plánů, nebo někdo zvenku, kdo stejně jako ministerstvo vidí budoucnost Budvaru v přesunu výroby. Jasno bude nejspíš do Velikonoc.

Kdo bude vybírat nového ředitele
Jiří Boček, bývalý ředitel pivovaru

Pavel Kysilka, bývalý viceguvernér ČNB

Karel Melzoch, rektor Vysoké školy chemickotechnologické v Praze

Jan Procházka, šéf Exportní garanční a pojišťovací společnosti

Zdeněk Adamec, náměstek ministra zemědělství


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).