Menu Zavřít

Bulík na nose

10. 10. 2012
Autor: euro

Zatímco v Česku se poslanci ODS přou o DPH a kopou tak svého premiéra do kotníku, Evropskou unii obchází zcela jiná daň, která přemýšlivého člověka nutí klepat si prstem nikoli do kotníku, ale na čelo. Daň z finančních transakcí schválená na Slovensku, jako v jedenácté zemi EU, nemá příliš ekonomické logiky obecně, ale v tom provedení, jak se zavádí v Evropě, je opravdu poněkud pomateným projektem.

Tato daň má zřejmě demonstrovat, kterak politici zatíží odvody zlé banky a finanční instituce, jež jsou přece viníkem té ošklivé krize, kterou procházíme. Téma viny je jistě populární, ale v tomto případě se podívejme spíše na logiku dodatečného zdanění bank. Je přece jasné, že velká část evropských bank nemá úplně dobré zdraví. Portfolia mají stále ještě nakrmená pramálo bonitními dluhopisy jihoevropských zemí a pohledávkami za řeckými či španělskými bankami, z nichž některé jsou již ve stavu zombie. Situaci zhoršuje i povinnost zavést přísnější pravidla pro kapitálovou přiměřenost bank, tzv. Basel III. A nyní nemocné a tvrdší regulací zatížené banky v Evropě navíc zatížíme nesmyslnou daní, aby na tom byly ještě o něco hůře.

Jenže bankéři jsou mocní chlapi a chtějí své bonusy, stejně jako jejich akcionáři své dividendy. A protože v Evropě politici skáčou, jak bankéři pískají, zachraňuje se euro a prostřednictvím z daní financovaných Evropských stabilizačních mechanismů se budou odkupovat bezcenné španělské a řecké dluhopisy. Banky budou zdravé a budou mít na zaplacení oné komické daně. Co si vlády z bank odnesou předními dveřmi, těmi zadními nanosí zpět a lze se obávat, že ještě pořádně rozmnožené.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Sucho Babiše nevysuší

EBF24

Jsme Češi. A Slováci


Je velmi dobře, že se česká vláda odmítla téhle kocourkovské hry účastnit a daň z finančních transakcí nezavede. Nezavede ji konečně řada dalších zemí a už vůbec ne Británie či Švýcarsko stojící mimo EU. Finanční centra v těchto zemích hloupou politikou posílí na úkor těch, které finanční transakce zdaní, protože banky se budou dani logicky a velmi snadno vyhýbat. Fiskálně tedy nula od nuly pojde, jen daňovému poplatníkovi se zase pověsí na nos další politický bulík.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).