Menu Zavřít

Bundeswehr se otevírá náboženství, naverbuje imámy a rabíny

9. 5. 2019
Autor: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia.cz

Německé armádě chybí duchovní. V bundeswehru slouží podle odhadů ministerstva obrany 300 vojáků hlásících se k judaismu a tři tisíce muslimů. Ministryně obrany Ursula von der Leyenová chce ještě letos zahájit masový nábor kaplanů z řad imámů a rabínů, přetrvávají ale legislativní problémy.

Von der Leyenová oznámila náborový plán již v dubnu, narazila ale na legislativní problémy, zejména v případě muslimských duchovních. Vláda totiž uznává Centrální radu Židů v Německu podobně jako protestantskou či katolickou církev, adekvátní dohody se zástupci islámu však chybí. Ministerstvo obrany tak bude muset jednat s menšími organizacemi, což celý proces prodlouží, uvedl web Deutsche Welle.

Na problém chybějících muslimských kaplanů upozornil již v roce 2018 úřadující ředitel Institutu islámské teologie Osnabrücké univerzity Ralf Ceylan. „Armádní kaplany potřebujeme stejně jako trénované muslimské duchovní v nemocnicích, u policie a ve vězeních,“ řekl Ceylan. Na rozdíl od imámů v bundeswehru rabíni již v minulosti sloužili, například během první světové války působil v německé císařské armádě známý teolog Leo Baeck. Von der Leyenová chce na tuto „dlouhou tradici“ navázat.

K přijetí rabínů do armády vyzvala v únoru Centrální rada Židů. „Sedmdesát let po skončení druhé světové války je čas znovu zřídit židovské kaplanství v bundeswehru,“ napsal předseda rady Josef Schuster v listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Schuster dodal, že dekády po válce bylo pro německé Židy nepředstavitelné narukovat do armády, ale doba se změnila.


Bundeswehr se rozpadá. Velká část německé techniky není bojeschopná


Uchazeči o kaplanský post budou muset být německými občany a zároveň musí teologická studia absolvovat v Německu. Tato podmínka je součástí vládních snah o větší integraci muslimské komunity. Téměř 90 procent imámů působících v Německu totiž získalo své vzdělání v zahraničí, často pak neznají řeč ani místní kulturu či vzdělávací systém. I proto má jedna z vládních iniciativ pomoci vychovávat místní imámy.

MMF24

Německá armáda se dlouhodobě potýká s nedostatkem rekrutů. Opakovaně se objevují snahy verbování cizích státních příslušníků. Naposledy o tom hovořil generální inspektor bundeswehru Eberhard Zorn, podle něhož by se nábor měl týkat zejména lékařů a IT specialistů. V dubnu na toto téma jednal s von der Leyenovou ministr obrany Lubomír Metnar. „Vůbec to není téma. Divili se, jestliže je to vůbec téma v České republice. Nemají tento záměr, nechtějí to,“ řekl ministr čtk.

Dále čtěte:

Dobrá zpráva pro nepřátele: němečtí vojáci budou mít výstroj do boje až v roce 2031

Návrat povinné vojny v Německu? Ekonomové jsou zděšeni

Německo posílá zahraničním esesákům důchod a proplácí lázně. Židovská rada je v šoku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).