Menu Zavřít

Bundeswehr se rozpadá. Velká část německé techniky není bojeschopná

Autor: Archiv

I když se o neutěšeném stavu německé armády mluví dlouhodobě, realita je ještě horší, než se čekalo. Podle zprávy berlínského ministerstva obrany pro branný výbor Spolkového sněmu a informací agentury DPA je bojeschopných pouze 39 z celkových 128 stíhacích letounů Eurofighter, tucet z 52 bitevních helikoptér Tiger, 105 z 244 tanků Leopard 2, a dokonce žádná ze šesti ponorek třídy 212A.

Kompletní výčet je však mnohem delší.

Stále zřetelněji se tak ukazuje, že pozice bundeswehru jako jedné z hlavních vojenských sil západní Evropy upadá. S podobnými potížemi se ostatně potýkají i armády Francie a Velké Británie, které proto začaly opět masivněji investovat do své obrany.

Berlín dává zhruba 1,2 procenta HDP, což v přepočtu představuje asi 874 miliard korun. Řada levicových politiků přesto odmítá růst výdajů ke dvěma procentům HDP, jak požaduje po svých členech NATO.


Čtěte: Zájem trvá. Berlín chce nadále prodat své helikoptéry české armádě

 Německé vojsko si zatím pořídilo patnáct strojů H145M, už ale uvažuje o nákupu dalších.


I když německá opozice viní z neutěšeného stavu vojska ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou, ona sama vysvětluje potíže dlouhodobým zanedbáním.

MMF24

Analytický článek o stavu bundeswehru s reportáží z německé základny Laupheim čtěte v příštím vydání týdeníku Euro, které vyjde v pondělí 12. 3.

Přečtěte si také:

Pozdě, ale dražší. I Němci mají svůj "tunel Blanka"

Co bude s vrtulníky? Hnutí ANO zadělalo Česku na mezinárodní skandál

Armáda bez výdělku: český „Air Force One“ půjde do muzea


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).