Menu Zavřít

Dobrá zpráva pro nepřátele: němečtí vojáci budou mít výstroj do boje až v roce 2031

31. 10. 2018
Autor: Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa / Profimedia

Dlouhodobě kritizovaný stav německé armády se projevuje také v tom, že armádní činitelé největší země EU jsou rádi za to, že mají uniformy pro nové rekruty. Problémy naopak přetrvávají u moderní výstroje pro běžné vojáky. Nedostatek všech potřebných velikostí způsobuje, že armáda bude mít uspokojivé množství výstroje pro bojové nasazení až za 13 let.

Seznam nedostatků ve výstroji německé armády je velmi dlouhý. Nechybí na něm neprůstřelné vesty, přilby, služební košile. Chybí všechny velikosti. Ačkoliv kritika stavu výzbroje i výstroje armády čtvrté největší ekonomiky světa je dlouhodobá, armádní činitelé nejsou schopni nepříznivý stav změnit.

Bude trvat až do roku 2031, než budou mít všichni němečtí vojáci moderní vybavení včetně ochranných vest. Až za 13 let bude dosaženo uspokojivého stavu, přiznali vojáci. Zatím mají odpovídající výstroj jen vojáci sloužící v zahraničních misích. Vyplývá to z odpovědi ministerstva obrany poslancům liberální strany FDP.


Nákupy české armády:

Zpackaný nákup: armádní simulátor za 100 milionů slouží jen desetině pandurů

 Interiér obrněného vozu Pandur


V současné době uniformy běžných vojáků neodpovídají technickým nárokům pro bojové nasazení. Například nemají ochranu proti nočnímu vidění. Přesná čísla, kolik nových uniforem, bojových přileb a neprůstřelných vest bude armáda v horizontu 13 let potřebovat, ale ministerstvo nespecifikovalo.

Problémy má firma BW Bekleidungsmanagement, která má na starosti výstroj německé armády a před třemi lety ji odkoupil stát. Firma potřebuje nahradit zastaralé technologie výroby uniforem. Společnost zaměstnává 1300 lidí a měla by zásobovat armádu, která má 200 tisíc vojáků a civilních zaměstnanců. V současnosti vyrábí 7 tisíc různých druhů výstroje.


Bundeswehr se rozpadá. Velká část německé techniky není bojeschopná

 Bitevní vrtulník Tiger


Firma byla ráda, že v roce 2017 bez problémů vybavila základním oblečením 22 tisíc rekrutů. Společnost tvrdí, že ji trápí nedostatek personálu, který šije nové uniformy. Týká se to také omezených kapacit dodavatelů textilií pro nové uniformy. „To, že armáda potřebuje 13 let na to, aby vybavila vojáky moderní výstrojí, je ostudné. Naše vojačky i vojáci potřebují nutně moderní bojové uniformy, neprůstřelné vesty a přilby,“ tvrdí poslanec FDP Alexander Müller.

MMF24

Dále čtěte:

Návrat povinné vojny v Německu? Ekonomové jsou zděšeni

Stoprocentně letos. Metnar chce izraelské radary

Výcvikové středisko pro vojáky v Doupově? Až po roce 2025

Pentagon netuší, kolik zabil civilistů ve válce s Islámským státem

Brusel vydá miliardy na zpevnění evropských silnic pro průjezd tanků směr Rusko

Fitness aplikace odhalila základnu CIA a ohrozila vojáky. Nejen americké

 Vojáci na základně Bagrám, poblíž afgánského hlavního města Kábulu si oblíbili běhání koleček kolem perimetru

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).