Menu Zavřít

Burácení šustících akcií

15. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Horké tipy bez náležitého ověření podnítily nákupní horečku malých investorů

Nepřehlédnutelný čínský tah na branku změnil životy mnoha Číňanů, a nejvíce možná ten Wanga Siou-ťiea. Brýlatý bývalý bankovní úředník se proměnil ve znalce akciového trhu, jemuž říkají Daitou Dage neboli Velký Bratr. Prohlašuje se za „profesionálního spekulanta“, který vydělal na akciích, dluhopisech, termínovaných vkladech, známkách a starožitnostech. Třiatřicetiletý muž plní živý a rouhající se blog investičními tipy pro rostoucí šiky čínských rudých kapitalistů. Letos na jaře se stal jedním z nejpopulárnějších čínských blogerů a říká, že mezi únorem a červencem zaznamenal 3,4 milionu návštěv. Na fotografii na své webové stránce Wang pózuje jako James Bond ve smokingu a s pistolí. Místo 007 však má 777, což v čínštině znamená „stoupej-stoupej-stoupej“. A přesně taková byla Wangova předpověď týkající se trhu.
Ke smůle agenta 777 to však vypadá, že nikdy nezískal povolení vydělávat. Čínská komise pro cenné papíry totiž 26. července Wangovi oznámila, že bude uvězněn za vedení více než deseti ilegálních internetových investičních klubů, které mu vynesly přes 1,3 milionu dolarů. Téměř tisíc lidí zaplatilo zápisné, aby od něho mohlo dostávat doporučení na nákup a prodej prostřednictvím okamžitých zpráv, uvádí prohlášení komise. Snahy zastihnout Wanga nebo jeho právníka nebyly úspěšné, ale jeho poslední vstup na blog byl prvního července. Daitou Dage v něm odmítá obvinění, že jeho tipy způsobily lidem ztrátu peněz.
Wangův blog je typickým místem, kam se v současnosti Číňané dívají, chtějí-li do něčeho investovat. Počet obchodních transakcí v této zemi se letos do současnosti zvýšil o 28 procent, tedy o 95 milionů, index CSI 300 dokonce o 110 procent. Mnozí investoři se ovšem spíše spoléhají na údajné odborníky, jako je Wang, než na nějaké ověřené koncepty, například na poměr výnosů k ceně nebo na dividendy. Dnešní Čína je vydaná napospas televizním show stanice CNBC, jako jsou Cenné papíry fungují nebo Peníze přinášejí štěstí, které chrlí investiční analýzy, různé diagramy a grafy. Na webu pak řádí Peněžní drak, Velká moudrost a mnoho dalších investičních stránek a bezpočet blogerů, například Kmotr akcií či Král zlatých akcií. „Toto prostředí poskytuje živnou půdu pro to stát se sám blogerem nebo odborníkem. Nejlepšími příběhy jsou ty nejautoritativnější,“ říká Fraser J. T. Howie, jenž se stará o čínské portfolio makléřské firmy CLSA Asia-Pacific Markets. „Během velkého rozkvětu trhu na dobrém výzkumu a kvalitních analýzách vůbec nezáleží.“

CIF24

Přepracovaní regulátoři.

Aby však bylo jasno, čínské makléřské firmy publikují mnoho výzkumů, jejichž kvalita se postupně zvyšuje. Pro většinu amatérských obchodníků jsou však nesrozumitelné. „Čtu je, ale po pravdě řečeno, nerozumím jim,“ říká dvaadvacetiletý Sü Wen-ťie, který pracuje v cestovní kanceláři v Šanghaji. V červnu vynaložil 460 dolarů za jednu akcii hydroelektrárenské společnosti, ale hodnota této investice od té doby klesla na 350 dolarů.
Přesvědčení o znevýhodnění těchto malých investorů vůči těm velkým pak zajišťuje internetovým tipařům stálý přísun zákazníků. „Naslouchají těm, kdo se tváří, že mají lepší informace,“ říká Tchien Žen-cchan, výkonný ředitel společnosti Fortis Haitong ze Šanghaje, která spravuje fondy. Čínská komise pro cenné papíry se snaží ochránit nerozvážné občany od lidí, jako je Daitou Dage, ale neví si rady s mnoha problémy, například se zneužitím vnitřních informací, podvody nebo s nekompletními finančními přiznáními evidovaných společností. Wangovi sice může být zabráněno v činnosti, ale místo něho přijdou jiní Číňané. A na internetu se Daitou Dage vychloubá: „Lidé říkají, že jsem blázen, ale kolem mne investuje mnoho šílenců.“

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).