Menu Zavřít

BURZA ELEKTŘINY

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Elektrim

Polský energetický konglomerát Elektrim vede konsorcium, které vyhrálo výběrové řízení na provozování burzy s elektrickou energií v zemi, a zvítězilo tak nad dalším přihlášeným do soutěže - nad Varšavskou burzou cenných papírů.

Členy konsorcia jsou kromě polských společností také tři zahraniční - španělská Endesu, skandinávská Bergen Energi a Amsterdamská energetická burza.

ebf - tip - debata

Založení burzy pro elektřinu je podle názoru odborníků klíčovou součástí privatizace a liberalizace trhu energie, kterou polská vláda plánuje dokončit do roku 2002. Burza má začít fungovat, jak naznačilo ministerstvo energetiky, v červnu příští ho roku a obchodovat by se na ní mělo zpočátku asi deset procent prodeje elektřiny v Polsku a do roku 2001 již třicet procent.

Pro správné fungování burzy bude muset polská vláda iniciovat zrušení dlouhodobých kontraktů na dodávky elektřiny, které má většina producentů podepsány s polskými rozvodnými závody. Kontrakty představují sedmdesát procent v zemi vyrobené elek třiny a výrobcům zaručují podle odborníků nepřiměřeně vysoké ceny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).