Menu Zavřít

BURZO, SBOHEM

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

K a p i t á l o v ý     t r h

Firem, které se rozhodly stáhnout své akcie z burzy nebo RM-Systému, přibývá. Akcionáři těchto společností však mají nárok na odškodné.

Počet firem, kde získal drtivou většinu akcií majoritní vlastník a rozhodl se, že je pro něj nadále zbytečné držet je na veřejném trhu, v poslední době roste.

Akcionáři podniků, které se rozhodly odejít z trhu, však musí být odškodněni. Při zrušení veřejné obchodovatelnosti akcií totiž musí ze zákona většinový vlastník ostatním akcionářům nabídnout, že od nich jejich akcie vykoupí.

Horkou novinkou je v tomto směru největší český výrobce papíru a buničiny a donedávna jeden z nejprestižnějších titulů burzy - společnost AssiDomän Sepap. Zrušení veřejné obchodovatelnosti prosadil na valné hromadě většinový vlastník firmy - švédský koncern AssiDomän, který drží ve firmě téměř 100 %.

Podobně jsou na tom i akcionáři největší české zámkařské společnosti FAB Rychnov nad Kněžnou. Od letošního Štědrého dne totiž přestanou být akcie této společnosti veřejně obchodovatelné. O zrušení obchodovatelnosti rozhodli akcionáři na valné hromadě v červnu letošního roku a od zveřejnění této skutečnosti 24. června začala běžet zákonná šestiměsíční lhůta před definitivním stažením akcií z veřejných trhů. Po 24. prosinci ještě nabídne FAB odkup akcií těm akcionářům, kteří pro zrušení veřejné obchodo- vatelnosti nehlasovali nebo se valné hromady nezúčastnili. Stáhnutí z trhu prosadil majoritní akcionář - švédská zámkařská společnost Assa Abloy, která vlastní osmdesát procent akcií FAB.

Proč vůbec stahují firmy své akcie z veřejného života? Jde především o podniky, které nepovažují financování přes kapitálový trh za výhodné, nebo prostě z různých důvodů nechtějí, aby se o nich příliš informovalo. Na trhu se s jejich akciemi stejně v převážné většině téměř neobchoduje díky tomu, že drtivý podíl drží právě majoritní vlastník.

CIF24

Odchodem z trhu se však ztrácí pro akcionáře přehled o ceně společnosti, a ti by proto měli na nabídky odkupu kývnout. Jde totiž zřejmě o poslední možnost, jak mohou své akcie zpeněžit. Potom už je nebudou moci nikde prodat nebo koupit.

Takovéto akcie je sice možné převádět ve Středisku cenných papírů, ale tam si musí zájemce najít protistranu ke svému obchodu, což je prakticky nerealizovatelné. S nabídkou, že tyto převody bude organizovat - respektive soustřeďovat nabídky a poptávky po veřejně neobchodovatelných akciích - přišel před časem mimoburzovní RM-Systém. Komise pro cenné papíry mu však vytkla, že postrádá záruky proti zneužití celého systému a nedala zatím k organizování tohoto typu obchodů souhlas.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).