Menu Zavřít

Bushova zhouba

15. 7. 2019
Autor: Euro.cz

Úspěšný IT byznysmen Ross Perot měl šanci ovládnout Bílý dům, nakonec tam pomohl Billu Clintonovi

Byl úspěšným manažerem, byznysmenem a filantropem. Navzdory tomu všemu se Henry Ross Perot (27. září 1930 -9. červenec 2019) zapsal do dějin hlavně jako muž, který svou kandidaturou na prezidenta v roce 1992 zabránil znovuzvolení George Bushe staršího a nepřímo otevřel cestu k vítězství Billu Clintonovi.

A kdyby si uprostřed kampaně nepokazil vlastní šance, mohl snad dokonce i vyhrát.

Pocházel z typicky texaských poměrů - jeho otec Gabriel Ross Perot byl obchodníkem s bavlnou. V Texasu ostatně prožil skoro celý život. Navzdory očekávání však Henry Ross nešel studovat byznys ani práva, ale zamířil na Námořní akademii v Annapolisu. Po službě u námořnictva zahájil manažerskou kariéru. Začal v IBM, později přestoupil do firmy Electronic Data Systems (EDS), která zajišťovala digitalizaci zdravotnických záznamů.

Postupem času se zařadil mezi hlavní akcionáře EDS. Boháčem se stal poté, co koncern General Motors v roce 1984 koupil kontrolní podíl za 2,4 miliardy dolarů. Získané peníze investoval do startu rodinné IT firmy Perot Systems Corporation.

Díky ní skokově zbohatl podruhé - úspěšnou firmu koupil v roce 2009 Dell za 3,9 miliardy dolarů.

K politice se dostal oklikou přes válečné konflikty. Perot totiž patřil mezi odpůrce americké účasti ve vietnamské válce. Neoficiálně vyjednával s představiteli vietnamských komunistů a snažil se dostat zpět do vlasti válečné zajatce s nejasným osudem. V letech 1990 a 1991 ostře kritizoval účast Ameriky ve válce v Perském zálivu. Přístup prezidenta George Bushe ho vytočil natolik, že se rozhodl zabránit jeho znovuzvolení.

Vybral si vhodnou chvíli. Republikán Bush nebyl populární a demokraté tehdy měli potíže s výběrem vhodného kandidáta. V červnu 1992 vedl s 39 procenty v Gallupově průzkumu veřejného mínění.

Jenže o měsíc později vyšel kritický článek vThe Washington Post, který Perota popsal jako amatéra bez hlubších znalostí a rozhledu. V jeho volebním týmu nastala deziluze a klíčoví manažeři kampaně skončili. Perot byl povahově trochu podobný Andreji Babišovi: také málokomu důvěřoval a chtěl o všem rozhodovat sám.

Nakonec skončil třetí s necelou pětinou hlasů. Oslovil hlavně voliče z politického středu a ze střední či vyšší střední vrstvy. O hlasy tak obral hlavně George Bushe. Vítězem voleb na konci roku 1992 se stal demokrat Bill Clinton, kterému ke zvolení stačilo 43 procent odevzdaných hlasů.

Ross Perot se nestal ani historicky nejúspěšnějším kandidátem na amerického prezidenta, který se pustil do voleb bez podpory stranické mašinerie republikánů či demokratů. Tento titul drží Theodore Roosevelt, který v roce 1912 dostal více než 27 procent odevzdaných hlasů. Navíc druhý Perotův pokus vyhrát prezidentské volby skončil neslavně, v roce 1996 už obdržel jen něco přes osm procent.

Po této zkušenosti se z politiky stáhl a věnoval se raději byznysu a rodině.

S manželkou Margot měli pět dětí a ty rodinný klan rozšířily o 19 vnoučat.

Letos ocenil magazín Forbes Perotův majetek na 4,1 miliardy dolarů, což stačilo na pěkné 167. místo v žebříčku nejbohatších Američanů. Zemřel v Dallasu na leukemii. •

MMF24

O autorovi| David Tramba, tramba@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).