Menu Zavřít

BUSHOVO EKOLOGICKÉ FAUX PAS

21. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

KL24

Velkou chybu udělal nový americký prezident tím, že ustoupil od snižování emisí skleníkových plynů. Myslí si to osmdesát šest procent účastníků Manažerského barometru.
V minulém týdnu jsme respondentům tohoto projektu zaslali otázku: „Udělal prezident George Bush správně, že v zájmu vlastní americké energetické politiky ustoupil od snižování emisí skleníkových plynů a od ratifikace Kjótského protokolu? Na výběr odpovědi měli možnosti: 1. Rozhodně ano – 2. Spíše ano – 3. Spíše ne – 4. Rozhodně ne – 5. Nevím. Jen tři a půl procenta ředitelů si myslí, že udělal americký prezident rozhodně dobře. Stejné procento považuje Bushovo rozhodnutí za spíše správné. Spíše nesouhlasných odpovědí se sešlo 37,1 procenta a rozhodně nesouhlasných čtyřicet devět a půl procenta.
Nejvíce respondenti kritizují fakt, že Bush podlehl americkému ekonomickému a energetickému lobbyingu. Podle nich to jen potvrzuje přezíravost Bushovy vlády vůči okolnímu světu a populistickou snahu zavděčit se „svým Američanům.
„Jeho způsob uvažování ve mně budí dojem, že ztratil poslední zbytky pudu sebezáchovy. To by nebylo v jeho osobě pro lidstvo až tak nenahraditelné. Problém nastává, že tím současně odsuzuje k nevyhnutelnému strádání celý zbytek světa, soudí jeden z ředitelů. Jiný má ostřejší názor: „Předpokládám, že jde pouze o úlitbu některým společnostem, které ho podporovaly ve volební kampani.
„Bush jenom potvrdil nezájem USA o další vývoj planety a svou osobní malost. Mám za to, že Spojené státy mají za dlouhé poslední období nejhoršího prezidenta, bez vlastního názoru, lehce ovladatelného ekonomickou lobby, zní další názor.

  • Našli jste v článku chybu?