Menu Zavřít

Bydlení na vodě se pomalu stává realitou. Plovoucí budovy mají ochránit lidi před zvyšující se hladinou

11. 8. 2023
Doba čtení: 3 minuty
  • Hned několik architektonických kanceláří po celém světě se zabývá návrhy unikátních plovoucích budov
  • Jedním z úspěšných konceptů těchto modulárních staveb je Makoko Floating System od ateliéru NLÉ, který už se osvědčil na Kapverdách, v Nigérii či v Rotterdamu
  • Plovoucí budovy mají svým obyvatelům nabídnout vše potřebné, a zároveň se dokáží přizpůsobit i stoupajícím mořím a řekám

Ničivé záplavy a zvyšující se hladina moří představují stále závažnější problém pro mnoho měst na pobřeží či u velkých řek. Na tuto situaci se snaží reagovat i mnozí architekti, kteří přicházejí s různými návrhy na plovoucí budovy, pro něž by podobné výzvy neměly představovat žádný větší problém.

Jedním z příkladů plovoucí architektury, který získal uznání od mnoha odborníků, je projekt Makoko Floating School od ateliéru NLÉ pod vedením Kunlého Adeyemiho. Makoko je čtvrť v nigerijském Lagosu, kde žijí tisíce lidí v neformálních dřevěných stavbách postavených na kůlech ve velké laguně. Právě tyto budovy inspirovaly podle CNN Adeyemiho k návrhu podobně vypadající školy, která vznikla v roce 2012.

Trojúhelníková dřevěná stavba ve tvaru písmene A byla přístupná lodí a její součástí byly kryté třídy a společný herní prostor pro desítky dětí. Namísto kůlů se konstrukce vznášela na hladině, což zajišťovala základna, pod níž bylo umístěno několik desítek plastových sudů. Dnes už budova nestojí, její vznik ale inspiroval mnoho podobných projektů po celém světě.

Hudební pavilon a bar

Celý koncept pojmenovaný Makoko Floating System (MFS) Adeyemi v následujících letech neustále vylepšoval. Výsledkem jeho práce jsou unikátní dřevěné konstrukce, které lze v případě potřeby rychle smontovat a rozebrat, a to na téměř jakémkoliv místě. Systém je navíc modulární, má upravené ocelové spoje a je navržen tak, aby splňoval i náročné evropské stavební předpisy.

MFS se skládá z prefabrikovaných dílů v plochém balení, které může tým pěti lidí postavit za dva týdny bez použití jakýchkoliv větších strojů a zařízení. „Naším cílem bylo vytvořit řešení schopné dobré adaptace na aktuální změny klimatu. Zároveň jsme chtěli zkonstruovat stavbu, jež bude schopná ochránit ty nejzranitelnější komunity,“ řekl Adeyemi.

Pozorovat velryby při lyžování. V Kanadě vzniká celoroční rekreační areál podle návrhu českých architektů
Přečtěte si také:

Pozorovat velryby při lyžování. V Kanadě vzniká celoroční rekreační areál podle návrhu českých architektů

Konstrukce ve tvaru stanu jsou aktuálně navrženy v malé, střední a velké verzi. Adeyemi věří, že MFS lze použít pro různé účely a lze jej zároveň postavit kdekoliv po celém světě. První budovy už byly vybudovány v různých zemích včetně Itálie, Belgie a Číny. Cílem týmu NLÉ bylo stavby otestovat v různých klimatických a vodních podmínkách.

V roce 2021 se tato konstrukce objevila také v Mindelu, přístavním městě souostroví Kapverdy. Budovy od svého dokončení slouží jako unikátní hudební a kulturní centrum, které se rozkládá ve třech trojúhelníkových dřevěných a ocelových pavilonech. Součástí plovoucího areálu je prostor pro umělecká vystoupení, bar, jídelna a nahrávací studio, přičemž všechny stavby jsou s břehem spojené pomocí chodníku.

Bydlení na vodě je budoucnost Rotterdamu

Upravená konstrukce MFS se nyní nachází také v nizozemském Rotterdamu. Pro toto město je vztah architektury a vody opravdu klíčový, protože 90 procent jeho území leží pod hladinou moře. Napříč celým Rotterdamem tedy aktuálně ,pluje hned několik staveb od mnoha různých architektonických kanceláří.

Na začátku letošního roku byl ve městě dokončen projekt nazvaný Nassauhaven, jehož součástí jsou plovoucí domy navržené místním ateliérem Public Domain Architects (PDA). Tento koncept vyhrál soutěž pořádanou městskou radnicí, jejímž cílem bylo postavit pilotní projekt plovoucích domů, které mají zajistit budoucnost Rotterdamu. „Jsme město v deltě řeky a hladina vody se mění. Zájem o tyto budovy tedy roste, ostatně v posledních několika letech se v Rotterdamu otevřel také plovoucí kancelářský komplex či farma,“ objasnil ředitel PDA Pieter Figdor.

ebf - tip - debata

Zastavěno do posledního místa. Na jediné volné parcele u břehu Lipna vznikne rezidenční projekt
Přečtěte si také:

Zastavěno do posledního místa. Na jediné volné parcele u břehu Lipna vznikne rezidenční projekt

V Nassauhavenu se nachází celkem 17 domů, které dohromady tvoří jakousi plovoucí ulici. Dřevěné stavby jsou umístěny na betonových pontonech, jež jsou pomocí několika tyčí připevněné ke dnu přístavu. Budovy tedy mírně stoupají a klesají podle přílivu a odlivu, přesto by ale měly zůstat stabilní a jejich obyvatelé by se v nich měli cítit pohodlně. Domy jsou navíc energeticky neutrální, protože na jejich střechách jsou umístěné solární panely a zároveň mají zabudovanou čističku odpadních vod.

Figdor vnímá vodní plochy jako jedny z mála míst, kde lze v Rotterdamu vybudovat nové bydlení. I proto jeho ateliér doufá, že v budoucnu dojde k dalšímu rozšíření projektu Nassauhaven, v němž by se mohlo nacházet až sto domů. Podobně smělé plány pak nedávno představil také šéf ateliéru NLÉ, který chce v nedalekém Amsterdamu vybudovat celou čtvrť skládající se z domů MFS. „Domnívám se, že není nutné s vodou bojovat, spíše bychom se s ní měli naučit žít,“ uzavřel Adeyemi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).