Menu Zavřít

Bydlení s výhledem na green

20. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Nadšených golfistů v Česku stále přibývá. Možnost bydlení v blízkosti golfového hřiště se tak stává silným argumentem pro nákup nemovitosti. V sousedství rezortů developeři budují architektonicky ojedinělé projekty.

Rezidenční projekt v areálu Beroun Golf Resortu.

Autor: Crest Communications

Především pracovně vytížení golfisté ocení možnost bydlení v těsné blízkosti golfových hřišť. Bývají to také lidé, kteří si potrpí na luxus a originální architekturu. Developeři věnují této cílové skupině stále větší pozornost. Projektů kategorie „bydlení u golfového hřiště“ tak bude podle odborníků v budoucnu přibývat.

Soused jménem golfové hřiště

Dřevo, sklo a kámen jsou dominantními materiály rezidenčního projektu v areálu nově otevřeného Beroun Golf Resortu. Projekt je těsně před dokončením a celkově nabídne 23 řadových rodinných domů a 27 apartmánů. Budoucí majitelé těchto rezidencí se automaticky stanou také členy tamního golfového klubu. Vedle „golfového vyžití“ v sousedství se budoucí nájemníci mohou těšit na překrásný výhled na okolní les. „Našimi klienty jsou golfisté a lidé, kteří hledají kousek přírody v těsné blízkosti Prahy,“ říká Michal Matějka z Beroun Golf Resortu.

Charakteristickým znakem berounských řadových a apartmánových domů je jednoduchost tvarů a nadčasovost. Projekt je těsně před dokončením a prodáno je přes 70 procent jednotek. V nabídce zbývají poslední byty, solitérní vily a několik řadových domů. „Jedná se o unikátní a jedinečný projekt v rámci celé České republiky a můžeme říci, že poptávka jednoznačně převyšuje nabídku,“ říká Matějka. Vzhledem k vysoké poptávce po tomto typu bydlení plánuje investor výstavbu dalších dvou podobných bytových domů.

Další možnost vyžití

Zajímavé bydlení u golfového hřiště nabízejí Zámecké zahrady ve Vysokém Újezdu západně od Prahy. Jedná se o nabídku exkluzivních pozemků v sousedství golfového klubu Albatross Golf Resort. Tamní „první odpal“ je plánován na druhou polovinu léta. Osmnáctijamkové hřiště vyrůstá na mírně svažitém kopci a bude určeno hráčům všech kategorií.

Pozemky pro rodinné domy s kompletní infrastrukturou, zahradami a novou občanskou vybaveností buduje kolem tohoto golfového hřiště developerská skupina Crestyl. „V současné době byla dokončena kompletní výstavba infrastruktury ve čtyřech rezidenčních čtvrtích z celkových sedmi, a to ve čtvrtích Višňovka, V Americe, U Kamenů a Za Hospodou. Nyní probíhá kolaudační řízení,“ říká Kateřina Váně, marketingová manažerka skupiny. Ve zbylých třech čtvrtích se prý dokončují komunikace.

„Někteří klienti se pro koupi pozemků v projektu Zámecké zahrady rozhodli právě z důvodu sousedství golfového hřiště. Máme ale i několik zájemců, kteří nejsou golfisté. Zamilovali se do krajiny kolem Vysokého Újezdu a přítomnost golfu chápou jako další možnost sportovního vyžití,“ komentuje Váně. Pozemky jsou v prodeji od loňského podzimu.

Nabídka variabilních domů

K Zámeckým zahradám navrhla architektka Barbora Škorpilová ze studia Mimolimit dva základní typy domů, které prý plně odpovídají konceptu projektu. Zájemci o pozemky si na nich mohou postavit i jiné domy. Musí ale dodržet určité regule, aby nenarušili ráz lokality.

Domy z nabídky studila Mimolimit jsou velmi variabilní. Je možné je snadno obměňovat a navzájem kombinovat podle přání a potřeb konkrétního klienta.

Každý z domů, které jsou řešeny tak, aby byly energeticky úsporné, je tvořen kombinací kamene a dřeva s tradiční sedlovou střechou. „Při návrhu nové výstavby jsme měli stále na paměti jak původní charakter místa, tak obrovskou zodpovědnost, kterou architekt i developer mají v případě, kdy vstupují na zelenou louku vedle původní výstavby,“ říká architektka Barbora Škorpilová.

Bydlení od slavných architektů

Luxusní rezidenční projekt Konopiště Resort by měl brzy začít vyrůstat necelý kilometr od golfového hřiště na Konopišti. Jeho součástí budou apartmány se zahradami, prostorné rodinné domy, individuálně navržené vily i lofty.

V první etapě, na niž mají investoři již stavební povolení, by měly vzniknout domy podle návrhů Michala Kunce, Jána Štempela, Zdeňka a Evy Eichlerových a Svatopluka Sládečka.

Podle návrhu nedávno zesnulého Jana Kaplického má na Konopišti vzniknout Klub Volavka a Vila Kaplický. Oba návrhy dokončil architekt za přispění svého londýnského týmu Future Systems na sklonku minulého roku. Centrem Klubu Volavka bude kavárna s otevřeným krbem, vinotéka, wellness, součástí služeb bude i mateřská školka.

EBF24

Rozloha pozemků, na nichž Konopiště Resort vzniká, je více než sto tisíc metrů čtverečních, z toho zastavěná plocha bude patnáct tisíc metrů čtverečních. Celková investice výstavby všech etap projektu je 34,5 milionu eur.

Rezervaci na jeden z tamních bytů podepsal hokejista Patrik Eliáš. Projekt ho prý zaujal jako investice i jako spojení špičkové rezidenční architektury se sportovním vyžitím, možností odpočinku i dobré dostupnosti z Prahy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).