Menu Zavřít

BYL TO RECEPT NA KRACH

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

VSŽ budou pokračovat v restrukturalizaci podle dosavadních představ.

Na mimořádné valné hromadě Východoslovenských železáren, která proběhla minulý týden, se navzdory všem předchozím „zaručeným zprávám nepodařilo bývalému vedení společnosti v čele s Alexandrem Rezešem železářský komplex znovu ovládnout. Akcionáři totiž potvrdili ve funkci dosavadní členy představenstva Vladimíra Repčáka, Gabriela Eichlera a Attilu Tótha a odmítli návrh odborářské společnosti Hutník, vedené předákem Jaroslavem Gruberem (ten nebyl potvrzen na postu člena dozorčí rady). Místo lidí navržených Gruberem byli dále do vedení jmenováni Terence Ch. Caarter z auditorské firmy Ernst & Young, Anton Lukáč a Ladislav Matusák (oba z VSŽ).

Harašení před hromadou. Členové odborářské akciové společnosti Hutník, která vlastní více než deset procent akcií VSŽ Košice, se dlouho před mimořádnou valnou hromadou netajili záměrem prosadit změny ve vedení společnosti i ve složení dozorčí rady hutí. Svolání valné hromady inicioval předseda představenstva odborářské akciové společnosti Hutník a člen dozorčí rady VSŽ Jaroslav Gruber. Odboráři byli nespokojeni s postupem restrukturalizace a ústy J. Grubera dali jasně najevo, že jim jde o odstranění prezidenta Eichlera. Za vinu mu dávali to, že do firmy přivedl zahraniční pracovníky, kteří prý nemají skutečný zájem na její záchraně. Odboráři se stavěli i proti vstupu zahraničního strategického partnera. Velmi často se ovšem hovořilo také o tom, že Gruber se snaží v železárnách prosadit zájmy bývalých majitelů hutí. Kolovaly dokonce pověsti, že se v srpnu účastnil jednání Alexandra Rezeše a Vladimíra Mečiara ve Španělsku. Odboráři však takový záměr vyloučili.

Ve střehu prezident i vláda. Problémům košického obra věnují pozornost i nejvyšší vládní představitelé. Prezident Rudolf Schuster v souvislosti s řešením krize VSŽ jednal v uplynulých týdnech s představiteli téměř všech zájmových skupin včetně Julia Rezeše (bývalého prezidenta VSŽ a syna Alexandra Rezeše) a oficiálně navštívil hutě dva dny před valnou hromadou. Také slovenská vláda ještě před konáním mimořádné valné hromady věnovala velkou pozornost dění kolem VSŽ a ústy ministra hospodářství Ludovíta Černáka vyslovila důvěru celému dosavadnímu vedení železáren. Ministr pak okamžitě po vyhlášení výsledků valné hromady projevil své uspokojení. Takové vedení společnosti podle něj dává záruku její urychlené restrukturalizace a vstupu strategického partnera.

Dozvuky. Už před skončením středeční valné hromady odborářský předák a předseda představenstva společnosti Hutník odešel z jednání akcionářů a pohrozil, že bude iniciovat u soudu zrušení výsledků mimořádné valné hromady. Byl očividně rozezlen. Vyslovil podezření, že hlasování akcionářů mohlo být zmanipulováno. Vedení hutí v čele s prezidentem Eichlerem obvinil z tunelování firmy. Poukázal přitom na to, že světové ceny hutnických výrobků v poslední době stoupají, ale podnik prý prodává za nižší ceny. Eichler označil neustálé narušování valné hromady Gruberovými vstupy za trapné a nařčení z tunelování za hloupost. Své znovuzvolení za člena představenstva firmy prý chápe jako potvrzení mandátu ze strany akcionářů k tomu, aby dokončil restrukturalizaci. Dva dny před valnou hromadou, na tiskové konferenci v košických železárnách, které se zúčastnil spolu s hlavou státu, se Eichler otevřeně vyjádřil k dění kolem VSŽ. Řekl, že dokončení zásadní restrukturalizace firmy vyžaduje jednoznačný mandát od akcionářů. Nejednotnost názorů na další postup ozdravení a prosazování úzce skupinových zájmů ze strany akcionářů, odborů či státu by byl podle něj recept na krach společnosti, na němž se prý nehodlá podílet.

REKAPITULACE

EBF24

Košický ocelářský komplex dosud zaměstnává přes dvacet tisíc lidí. Koncem roku 1995 získal od zahraničních bank syndikovaný úvěr 35 milionů USD. Poté, co ho nedokázal loni ve lhůtě splatnosti (do listopadu) zaplatit, zaplavila ho vlna finančních nesnází. Nové vedení v čele s prezidentem Eichlerem (do té doby místopředsedou představenstva české společnosti ČEZ) bylo zvoleno hned v prosinci. Ze svých pozic tehdy musela odstoupit skupina kolem otce a syna Rezešových a Jána Smereka. Nové vedení si stanovilo úkol vyvést podnik z krize, restrukturalizovat ho a ponechat mu jednoznačné zaměření na hutnictví. Ve spolupráci s vládou začalo vedení společnosti hledat strategického zahraničního partnera. Jedním z nejvážnějších byl - a snad dosud podle nepotvrzených zpráv je - americký koncern US Steel. VSŽ vykázaly letos koncem srpna ztrátu 1,825 miliardy slovenských korun, a to přestože jim letos narůstá obrat. Jejich úvěry jsou totiž úrokově velmi náročně, musí tvořit rezervy na eventuální kursové ztráty a také jim byla doměřena daň za rok 1997.

(tc)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).