Menu Zavřít

Bývalý majitel Hamé získá od státu oboru

13. 1. 2010
Autor: profit

Bývalý majitel potravinářské firmy Hamé Babice Leoš Novotný se stane vlastníkem obory v Radějově v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Ministerstvo zemědělství již odsouhlasilo směnu pozemků.

Autor: Flickr.com

ebf - tip - debata

Novotný za 1130 hektarů v oboře nabídl státu 1390 hektarů lesů, které však jsou rozděleny na pěti místech republiky. Ministerstvo směnu podmínilo povinností koupit také majetek související s oborou jako stavby, oplocení a zvěř. V případě prodeje pozemků v oboře je musí nejdříve nabídnout Lesům ČR a také musí zajistit veřejný přístup do obory. Novotný má nyní oboru pronajatu a chová v ní daňky. Dlouhodobě jej však za jeho počínání kritizují ekologové a hrozí mu pokuta od České inspekce životního prostředí.

„Jedním z důvodů pro směnu pozemků je ztížené hospodaření v oboře Radějov, která se nachází v chráněné krajinné oblasti. Lesy ČR zde nemohou standardně hospodařit, náklady na pěstební činnost jsou vysoké a stav lesa nepředpokládá do budoucna vysoké tržby za dřevo,“ uvedl mluvčí ministerstva Petr Vorlíček. Na pozemcích nabízených rodinou Novotných je podle něj možno lépe hospodařit. Proti výměně ale opakovaně vystupuje jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který ji nazývá „skrytou privatizací“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).