Menu Zavřít

Bývalý šéf společnosti Oleo Chemical Jirounek neuspěl s dovoláním v úvěrové kauze

18. 3. 2019
Autor: ČTK

Bývalý šéf společnosti Oleo Chemical Kamil Jirounek neuspěl s dovoláním v úvěrové kauze. Nejvyšší soud podnět před časem odmítl bez veřejného jednání.

Vrchní soud v Praze v říjnu 2017 uložil Jirounkovi půlroční podmínku s dvouletým odkladem za uvedení zkreslených a nepravdivých informací při sjednání úvěru.

V jiném procesu se Jirounek zpovídal z tunelování společnosti Oleo Chemical, dostal tři roky vězení. Podle rozsudku pachatelé vyvedli z firmy téměř 20 milionů korun prostřednictvím fiktivních smluv o poradenství. Také touto kauzou by se měl výhledově zabývat Nejvyšší soud, dovolání podali někteří odsouzení i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.


Vana plná nafty: jak se propojily obchodní zájmy Vařeky a Babiše

Spolumajitel Ravaku Jindřich Vařeka


Podle obžaloby v úvěrové kauze se Jirounek dopustil trestného činu ve snaze získat půjčku 160 milionů korun. Jedním z pochybení bylo to, že za úvěr ručil pozemky v údajné hodnotě 200 milionů korun. Podle soudu však šlo o zemědělskou půdu v maximální hodnotě 4,9 milionu.

Peníze z úvěru se měly podle spisu zhodnotit investováním do rozšíření výroby ropných produktů v liberecké provozovně společnosti Oleo Chemical. Jirounek tvrzení obžaloby popíral, tvrdil, že se žádný trestný čin nestal. Svá trestní stíhání přičítal obchodním sporům s majiteli firmy Ravak, kteří patřili mezi věřitele.

CIF24

O kauze Oleo Chemical dále čtěte:

Sprchovací insolvence. Zánik Oleo Chemical je v zájmu Agrofertu

Rittig má v kauze Oleo Chemical klid. Soud lobbistu zprostil viny

Kauza Oleo Chemical ožívá. Žalobce chce kvůli novým odposlechům obnovu řízení

Nejvyšší státní zástupce Zeman chce přísnější tresty pro zakladatele Oleo Chemical

Justiční fraška: zakladatele Oleo Chemical Jirounka soud zprostil obžaloby

Olejová skvrna

 Páral

  • Našli jste v článku chybu?